Bad boy Badr liep weg, maar is ‘stiekem bloednerveus’

Kickboksen Badr Hari toonde voorafgaand aan zijn terugkeer in de arena weer eens waarom hij de ‘bad boy’ van de vechtsport is. „Ik daag hem straks nog een keer uit. Weer cashen.”

Badr Hari komt aan bij de persconferentie in de aanloop naar zijn wedstrijd tegen Rico Verhoeven.
Badr Hari komt aan bij de persconferentie in de aanloop naar zijn wedstrijd tegen Rico Verhoeven. Foto Olaf Kraak/ANP

Het is hét moment waar kickboksfans op wachten als er een belangrijke confrontatie aan zit te komen: de staredown, vaak na afloop van de laatste persconferentie, een week of wat voor ze elkaar het licht uit de ogen proberen te slaan in een arena vol lichtjes en zwanger van geluid. De twee vechters krijgen een moment de kans elkaar eens goed in de ogen te kijken, ter intimidatie, ter motivatie voor de laatste periode van fysieke arbeid in de sportschool. Wat zien Badr Hari en Rico Verhoeven deze dinsdag, in een zaaltje van de Heineken Music Hall in Amsterdam? Angst, woede, ontspanning, of is het juist akelig stil in die ogen aan de overkant?

Weinig respect

Niets van dat alles. Badr Hari gunt de man die hem een paar maanden geleden in sportprogramma Peptalk uitdaagde voor „een mooi afscheidspotje” geen blik. Als de naam Hari door de zaal schalt ter uitnodiging voor de staredown trekt hij zijn wenkbrauwen eens op, schuift zijn stoel soepeltjes naar achteren en loopt zonder omkijken de zaal uit, zijn vier jaar jongere uitdager de rug toekerend alsof die er niet staat. „Als ik zijn coach nog was geweest”, zei Hari’s jeugdtrainer Thom Harinck na afloop, „dan had ik hem teruggehaald en hem netjes laten groeten. Maar goed, dit hoort bij zijn spelletje. Hij is de bad boy, hij wil op Mohammed Ali lijken. Maar ik vind het getuigen van weinig respect.”

Daar staat Rico Verhoeven, Hari’s uitdager en regerend wereldkampioen bij de grootste kickbokspromotor van dit moment Glory, alleen in de schijnwerpers. Dit heeft hij ook nog nooit meegemaakt. „Niet op reageren Rico”, klinkt het uit de zaal. Dat is moeilijk, want juist op dat moment krijgt hij een microfoon onder zijn neus geschoven. Uiterlijk onbewogen, berekenend, zoals zijn stijl in de ring, steekt Verhoeven een verhaal af over respect en het tegenovergestelde daarvan, en dat het hem niet boeit wie Hari kiest te zijn.

Het is de enige juiste houding tegenover de notoire branieschopper Hari, die op zijn website schrijft soms naar de duistere kant van het bestaan te worden getrokken, refererend aan de momenten dat hij zich in Amsterdamse horeca niet wist in te houden en zich schuldig maakte aan een reeks mishandelingen van 2010 tot de zomer van 2012, toen hij de inmiddels vermoorde zakenman Koen Everink in een skybox van de Amsterdam Arena een gebroken voet schopte en zijn oogkas brak.

Voor die mishandelingen hangt Hari nog altijd een gevangenisstraf boven het hoofd. In oktober vorig jaar werd hij door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Tegen die uitspraak ging Hari in cassatie bij de Hoge Raad en tot die zaak voorkomt is hij vrij om te gaan waar hij wil – in zijn geval in Marokko, waar hij woont. De aankondiging van de definitieve uitspraak volgt op 20 december, tien dagen na zijn gevecht met Rico Verhoeven.

Lees ook de profielen van Badr Hari onstuimige knokker zonder angst en Rico Verhoeven de onbesproken kampioen

Een gevecht dat plaatsvindt in de König Pilsener Arena in Oberhausen, even over de grens in Duitsland. Amsterdam was de bedoeling, maar dat ging volgens Glory niet door omdat de Amsterdamse RAI geen 12.000 mensen kan herbergen.

Evengoed kondigt Glory ‘het grootste gevecht in de historie van de sport’ aan, maar trainer Harinck vindt dat onzin. „Die waren in Japan tijdens de jaren van de K-1. Daarmee vergeleken is dit een spraakmakende partij.”

Cashen

Het wordt op 10 december toch vooral een prestigegevecht tussen de wereldkampioen van nu en die van toen – hoewel Hari zijn titels in 2008 en 2010 in moest leveren vanwege onsportief gedrag. Er staat nu geen wereldtitel op het spel. Daarvoor is een gevecht van vijf ronden nodig, en in Oberhausen staan er drie gepland, een voorwaarde die Hari stelde. Hari vocht – en won – voor het laatst in augustus 2015 in Tsjetsjenië. Verhoeven verdedigde vorige maand succesvol zijn wereldtitel in New Jersey (VS).

Hij heeft het ritme, moest ook Hari dinsdag erkennen. „Maar kijk”, zei Hari grijnzend, „het is heel simpel. Ik sla Ricootje in de eerste ronde knock-out. Dan is die gordel van hem geen drol meer waard en heb ik lekker kunnen cashen. Daarna daag ik hem nog eens uit voor een gevecht om de titel. Is het nog een keer payday.” En de bad boy kreeg de lachers maar weer eens op zijn hand.

Maar zijn jeugdtrainer keek thuis voor de televisie dwars door Hari heen. „Zag je al die gekke bekken van hem? Hij is bloednerveus.”