Artistiek leider Vis à Vis

Regisseur Arjen Anker overleden

Regisseur Arjen Anker, oprichter en artistiek leider van gezelschap Vis à Vis, is op 57-jarige leeftijd overleden. Anker (1959-2016) is verantwoordelijk voor een groot aantal spektakelvoorstellingen, zoals Topolino (1990), de theaterthriller Picnic (2000) en Hart (2012). In de voorstellingen van Vis à Vis, dat oorspronkelijk Hot en Her heette, speelden effecten als ontploffingen, racende auto’s, rookwolken, ineenstortende coulissen en zelfs luchtvaartballonnen een grote rol. Op de thuishaven bij Almere Poort maakte Anker vorig jaar zijn laatste voorstelling, het poëtische Exit.

Anker heeft het Nederlandse locatietheater met groots gemonteerd schouwspel een beslissende impuls gegeven. Hij geldt als de voorman. Toch was er meer dan alleen visuele kracht. Hij bracht ook een maatschappijkritische ondertoon aan, zoals in Central Park (1993) dat gaat over machinaties in de bedrijfscultuur. (NRC)