Akerboom: toezicht op financiën ondernemingsraad politie was ‘onvolledig’

Het toezicht op de uitgaven van de Centrale Ondernemingsraad van de politie heeft tekortgeschoten. Dat blijkt uit een “oriënterend onderzoek”, maakte korpschef Erik Akerboom bekend op een persconferentie.

Korpschef Erik Akerboom tijdens de persconferentie over het onderzoek naar de rol van voormalig politiechef Gerard Bouman.
Korpschef Erik Akerboom tijdens de persconferentie over het onderzoek naar de rol van voormalig politiechef Gerard Bouman. Bas Czerwinski/ANP

De uitgaven van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie waren de afgelopen drie jaar “in aanzienlijke mate ondoelmatig”. De bestedingen waren “niet transparant, in toenemende mate disproportioneel en de verantwoording was onzorgvuldig en onvolledig”.

Dat heeft de korpschef van de politie Erik Akerboom dinsdag gemeld op een persconferentie in Den Haag. Deze conclusies zijn naar voren gekomen na een “oriënterend onderzoek” van de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van de politie. Op verzoek van Akerboom bekeek die afdeling de bestedingen van de in opspraak geraakte COR. De uitkomsten hebben al geleid tot disciplinaire onderzoeken tegen een aantal politiemensen en tot een strafrechtelijk onderzoek tegen de voormalige voorzitter van de COR Frank Giltay.

Twitter avatar Politie Politie Nederland Onderzoeksrapport kan nog niet geopenbaard in verband met lopende disciplinaire onderzoeken en aangifte van strafbare feiten. #onderzoekcor

Volgens Akerboom heeft het toezicht op de uitgaven van de COR, waarmee zijn voorganger Gerard Bouman was belast, “aantoonbaar niet goed gefunctioneerd”. De politiebaas zei dat “van een ordelijk proces van begroten, besteden en verantwoorden eigenlijk nooit sprake is geweest. Bovendien waren er jaar na jaar overschrijdingen van de toch al forse toegekende budgetten”. Akerboom zei dat het aan minister Van der Steur is “een oordeel te vormen over mijn voorganger”.

Lees ook: Minister gelast onderzoek naar ex-korpschef Bouman

Maatpakken en feestjes

Dieptepunt in de geldverkwisting van de COR was volgens Akerboom de maand december 2015. Toen werden door de COR drie feestjes georganiseerd op hele dure locaties zoals op de SS Rotterdam en het Amstel hotel. “Een evenement met een beperkt aantal deelnemers en hun partners in één van de duurste hotels van Amsterdam, met daarbij een diner, optredens van diverse artiesten en een overnachting met champagneontbijt, is buiten proporties. Deze evenementen waren doelmatig noch doeltreffend: ze hebben geleid tot schaamte en conflict in plaats van teamgeest en inhoudelijke verdieping”, aldus Akerboom.

Akerboom zei ook niet te begrijpen waarom Giltay op kosten van de politie maatpakken aanschafte en een imagocoach inhuurde. “Bovendien blijkt uit het onderzoek dat een opvallend deel van de ingehuurde dienstverleners afkomstig is uit Almere en onderdeel uitmaakt van het persoonlijk netwerk van de voormalige voorzitter.”

Giltay wil niet reageren op de aantijgingen. Zijn advocaat laat weten “het onderzoek tegen Giltay met vertrouwen tegemoet te zien”.

Lees ook: Bij de politie vallen voortdurend lijken uit de kast