Airbnb

Gebruikers moeten beloven dat ze voortaan niet racistisch zijn

Mensen die woonruimte verhuren via Airbnb moeten vanaf nu akkoord gaan met een verklaring waarin staat dat ze niet zullen discrimineren. Dit ‘community commitment‘ moet voorkomen dat aanbieders van kamers, woonboten, iglo’s en joerts gasten weigeren op basis van vooroordelen.

Met name in de Verenigde Staten was over discriminatie op Airbnb de laatste maanden veel ophef. Er waren verschillende relletjes en rechtszaken over specifieke gevallen waarbij gebruikers geweigerd werden op grond van etniciteit. Uit onderzoek van Harvard University in september bleek dat mensen met een donkere huidskleur structureel vaker worden geweigerd dan blanken. Boekingen van mensen met duidelijk Afro-Amerikaanse namen worden volgens de onderzoekers 16 procent minder vaak geaccepteerd dan mensen met andere namen.

In Nederland werd eerder dit jaar een aanbieder verwijderd van Airbnb nadat zij Israëlische huurders had afgewezen vanwege het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Gebruikers moeten nu beloven dat ze niet selecteren op afkomst, huidskleur, religie, seksuele voorkeur, geslacht, handicap of burgerlijke staat. De nieuwe voorwaarden gelden voor Airbnb-gebruikers wereldwijd, dus ook in landen waar wetten zijn tegen bijvoorbeeld homoseksualiteit.

Mensen die niet akkoord gaan met de verklaring kunnen hun woonruimte niet meer verhuren via de site. Eerder voerde Airbnb al andere maatregelen in om racisme en discriminatie tegen te gaan. (NRC)