Acht burgemeesters bedreigd door motorbendes

Volgens de burgemeesters hing de bedreiging veelal samen met de handhaving van de openbare orde of publiciteit rond activiteiten van motorclubs.

Een bewakingscamera legde de wilde schietpartij in Eindhoven in oktober 2014 vast waarbij leden van rivaliserende motorbendes betrokken waren.
Een bewakingscamera legde de wilde schietpartij in Eindhoven in oktober 2014 vast waarbij leden van rivaliserende motorbendes betrokken waren. Foto Omroep Brabant

Zeker acht burgemeesters zijn de afgelopen vijf jaar bedreigd door leden van motorclubs. Dat blijkt uit een enquête van televisieprogramma EenVandaag onder burgemeesters, die woensdag wordt gepubliceerd.

Volgens de burgemeesters hing de bedreiging veelal samen met de handhaving van de openbare orde of publiciteit rond activiteiten van motorclubs. In sommige gevallen was de bedreiging zo serieus dat extra beveiliging voor een burgemeester noodzakelijk was. Details over de bedreigingen worden niet gegeven, omdat de meeste voorbeelden zo herkenbaar zijn dat publiciteit hierover opnieuw tot problemen kan leiden voor de burgemeesters of voor bewoners van de betreffende gemeenten.

De enquête is uitgezet onder 135 burgemeesters die te maken hebben met criminele motorbendes of OMG’s (outlaw motorcycle gangs). Bijna de helft (71 burgemeesters) heeft de enquête ingevuld en teruggestuurd. De 135 aangeschreven burgemeesters zijn aangesloten bij het Landelijk Strategisch Overleg voor de integrale aanpak van criminele motorbendes.

Lees ook: Van een motorbende kan de hele gemeente last hebben

Groeiende overlast

Driekwart van de respondenten maakt zich zorgen over de groei van het aantal motorbendes en bijna de helft van de burgemeester zegt te maken te hebben met groeiende overlast van de motorclubs. Daarbij gaat het name om zichtbare aanwezigheid van grotere groepen mannen in hun ‘colours’ – veelal zwarte leren jacks met het clublogo erop. In de openbare ruimte gaat daar vaak een intimiderende werking van uit. Ook is er sprake van intimidatie en bedreiging in de horeca en zijn in sommige gemeenten horecagelegenheden al dan niet onder bedreiging in gebruik genomen als clubhuis.

Volgens de burgemeesters is de bestaande wetgeving onvoldoende om de overlast van motorbendes effectief aan te pakken. Driekwart vindt dat er een mogelijkheid moet komen om motorclubs te verbieden. Dat is op grond van het bestuursrecht op dit moment heel ingewikkeld. Eerdere pogingen om motorclubs via het strafrecht te verbieden zijn mislukt.