25 jaar voor moord op Tilburgse vrouw

De rechtbank noemde de dader “gewetenloos” maar gaf hem niet de maximale straf wegens zijn jonge leeftijd.

Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Evert Elzinga / ANP

De rechtbank in Breda heeft dinsdag 25 jaar cel opgelegd aan Juliandro A. (20) vanwege doodslag op de 68-jarige Thérèse Hiwat in april 2015 en een poging tot doodslag later in het jaar in dezelfde flat. Het OM had de maximale straf van dertig jaar geëist omdat hij weigerde mee te werken aan het onderzoek.

De rechtbank noemt de dader “gewetenloos” en vindt dat hij op geen enkele manier verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn daden. De rechtbank vond dat A. “geen enkel respect toonde voor andermans leven. Het moet een afschuwelijke doodsstrijd zijn geweest, zeker toen het besef kwam dat ze die zou verliezen.” Vanwege de jonge leeftijd heeft de rechtbank de man niet de maximale straf gegeven. De rechtbank zag echter geen aanleiding het jeugdstrafrecht toe te passen.

Doodslag

De dader doodde de vrouw op 26 april vorig jaar, toen hij via het balkon bij zijn flatgenote inbrak. Hij stak haar met 41 messteken dood. Hij ging er vandoor met een tablet, sieraden en haar bankpas. Hoewel hij de volgende dag werd aangehouden, was hij weer gauw op vrije voeten wegens gebrek aan voldoende bewijs.

Hij werd uiteindelijk in januari opnieuw aangehouden nadat de politie onder meer het bloed van Hiwat op zijn jas vond en zijn DNA-sporen in de woning van Hiwat werden aangetroffen. A. zit sindsdien in hechtenis.

In december 2015 werd een ouder echtpaar op eenzelfde manier overvallen, opnieuw in het flatgebouw waar A. woonde. De 78-jarige man werd ernstig toegetakeld, vastgebonden aan zijn vrouw en in de slaapkamer opgesloten. Pas de volgende ochtend werd het echtpaar gevonden. Omdat A. de zwaargewonde man op deze manier achterliet is er volgens de rechtbank sprake van poging tot doodslag.