‘Zijn imitatie van Debiteuren Crediteuren is gewéldig’

M/v in het nieuws Kandidaat-voorzitter FNV

Het FNV-bestuur wil met Han Busker opnieuw een oud-marechaussee aan het hoofd. Hij is alleen wat rustiger dan Ton Heerts.

Archieffoto uit 2011 van Han Busker.
Archieffoto uit 2011 van Han Busker. Foto Robert Vos / ANP

Honderden politieagenten omsingelden op 15 mei vorig jaar een hele ochtend het Binnenhof. Elke minuut klonk er een lawaaiprotest van sirenes, toeters en trommels door Den Haag. Dertien lege geldkisten, van iedere politie-eenheid één, werden voor het ministerie van Financiën gezet.

Dat was het werk van Han Busker (56), oud-voorzitter van de Nederlandse Politiebond en lid van het dagelijks bestuur van de FNV. Het bestuur van de vakbond schoof Busker maandag onverwachts en unaniem naar voren als favoriet voor de verkiezingen voor het voorzitterschap, begin volgend jaar.

Busker leidde vorig jaar de lange acties voor een betere politie-cao. Het protest leverde 6,5 procent meer loon en eenmalig 1.000 euro op, verspreid over drie jaar. „Op de financiële paragraaf hebben we meters gemaakt”, zei hij op tv.

Lees ook: Akkoord over politie-cao - 6,5 procent salarisverhoging

Busker lijkt een goede kans te maken om verkozen te worden tot opvolger van Ton Heerts. Andere prominente FNV’ers zullen zich waarschijnlijk niet meer opwerpen. Mede-bestuursleden Gijs van Dijk, Ruud Kuin en Mariëtte Patijn steunen Busker. De populaire FNV’er Ron Meyer verliet de bond vorig jaar al om SP-voorzitter te worden. Lilian Marijnissen volgde Meyer deze zomer als kandidaat-Kamerlid.

De inschrijving sluit woensdag en publiekelijk hebben zich nog geen andere kandidaten gemeld. Alleen Gijs van Dijk maakte vorig jaar in deze krant bekend voorzitter te willen worden. „Lijkt me prachtig, maar niet voor nu”, reageert hij.

Lees ook: Bestuur FNV draagt Han Busker voor als nieuwe voorzitter

Opsporingsambtenaar

Han Harmus Busker (Enschede, 1960) ging na de mavo in opleiding bij de Koninklijke Marechaussee en werd algemeen opsporingsambtenaar. Op 26-jarige leeftijd stapte hij over naar de gemeentepolitie in Amsterdam en in 1992 naar de marechaussee op Schiphol.

In dat eerste jaar was hij in de Bijlmer waar zojuist een Boeing-747 was neergestort waarbij 43 doden vielen. Twee maanden later landden op Schiphol de kisten uit Faro, waar 56 mensen bij een vliegramp waren omgekomen. Die ervaringen maakten diepe indruk op hem, zegt zijn vriend en FNV’er Ed Lugthart.

Begin jaren negentig werd Busker actief bij marechausseevereniging Marver waar hij van 2000 tot 2008 voorzitter van was. Aansluitend was hij acht jaar voorzitter van de Nederlandse Politiebond.

Busker zat al sinds 2012 al in het algemeen bestuur van de FNV. Hij is in maart van dit jaar naar het dagelijks bestuur gehaald, om zich vanuit die positie kandidaat te kunnen stellen, zeggen bronnen. Binnen het bestuur heeft hij sinds juni de portefeuilles zorg en pensioen.

Fatsoenlijk, aimabel, weloverwogen – zo wordt Busker omschreven. Hij houdt van zijn vrouw Corrie, hun zoons, skiën en Ajax.

Net als Heerts is hij gevormd door de marechaussee en de vakbond. Een verschil is het temperament, zegt Ton de Zeeuw, Buskers opvolger bij Marver. „Ton kan iets gejaagds hebben. Han neemt op moeilijke momenten juist bewust tijd om nog eens de achterban te polsen.”

„Hij is iemand die goed luistert en goed kan verbinden”, zegt Corrie van Brenk, oud-voorzitter van het voormalige Abvakabo. Toen de FNV-bonden Abvakabo en Bondgenoten zich na het pensioenakkoord van 2010 dreigden af te splitsen, nam Busker een bemiddelende rol. Zijn droge humor is een van zijn manieren om discussies te neutraliseren, zegt mede-bestuurslid Patijn. „Zijn imitatie van Jiskefets Debiteuren Crediteuren is gewéldig”, zegt Lugthart.

Busker is alleen geen man die de camera’s opzoekt. Hij kiest zijn mediamomenten uit en er zijn FNV’ers die graag een meer zichtbare voorzitter willen hebben, zegt Ton de Zeeuw. Busker is ook niet het gezicht van opkomende bonden, zoals bijvoorbeeld FNV Jong en FNV ZZP. Het is afwachten of zich uit andere hoeken nog kandidaten gaan melden.