Wie kent de hashtag #nofilter? Deze Instagram-hype gaat verder

Met #embraceyoursquish verenigen duizenden Instagrammers zich met als doel het onbewerkt in beeld brengen in van ‘gezonde lichamen’.

Van de bloggende Instagram-modellen in haute couture op de meest exclusieve tripjes staat niemand te kijken dat ze duizenden volgers hebben. Wie wil dat nou niet zien? Nu is er een meisje dat ruim zeventigduizend volgers heeft juist doordat ze iets laat zien wat de meeste mensen niet willen zien: een normaal vrouwenlichaam met rolletjes.

Wat de wereld volgens haar nodig heeft is bodypositivity. Al dat goedbedoelde advies over een gezond, fit lichaam brengt ons alleen maar in de war en geeft vooral heel veel stress. Na de overdaad aan foodies en fitgirls op Instagram verenigt zich nu een nieuwe online beweging, die niet alleen zegt dat jonge vrouwen hun lichaam moeten accepteren precies zoals het is. Maar het vooral laat zien. Want gezond eten en regelmatig sporten proberen we allemaal, maar een modellenlichaam is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd.

Als antwoord op de obsessieve dieetcultuur begon de dertigjarige Gina uit Detroit een online beweging op social media genaamd #embracethesquish. De hashtag staat voor het accepteren en liefhebben van alle zachte, ronde delen van het lichaam die de media normaal gesproken weg fotoshopt. Bijna 74 duizend mensen volgen inmiddels haar Instagram account ‘@nourishandeat‘ dat vol staat met quotes over bewustwording en afbeeldingen van haar ‘squishy‘ zelf. Namelijk, een volwassen vrouw met een slank figuur die ook gewoon rolletjes op haar buik heeft als ze zit.

Gina gaat verder dan het aanstippen van een onrealistisch schoonheidsideaal. Met haar account @nourishandeat en de hashtag #embraceyoursquish roept Gina op tot het opnieuw definiëren van wat gezond is, en pleit daarmee voor een diverse beeldvorming. Uit eigen ervaring heeft ze geleerd dat ‘gezond zijn’ niet betekent van alles ‘moeten’ in excessen, maar plezier hebben in het leven.

Banaal en misschien zelfs een beetje plat? Haar populariteit verklaart zich doordat het aansluit op het veelgedeelde statement dat de eenzijdige beeldvorming van mannen- en vrouwenlichamen bekritiseert. “Vrouwen en mannen worden geleerd om ontevreden te zijn over zichzelf,” aldus Gina. Er wordt gezegd dat we van ons lichaam moeten houden, alleen niet van hoe het is. Gina weet dat als geen ander.

To those of you who think you can't, you can. To those who think they're not worth it, you are. To those who think its impossible, it's not. It's here. It's within your grasp. It's standing outside your door, just waiting for you to let it in. 🙌🏻 Recovery is possible. It's hard, yes. And it's not immediate. But it will be by far the greatest thing you'll ever do. ❤️ This is MY recovery journey. I suffered from anorexia nervosa and orthoexia for years. This photo shows my physical transformation, but there was so much more. 🙌🏻 It's #NEDAWareness week this week — what better time to take that first step? I am here for you. This entire recovery community is here for you. 💕 YOU CAN DO THIS. #NEDAweek #NEDA #NEDAawareness #monday #aeriereal #WhatMakesMeBeautiful

Een foto die is geplaatst door Gina ✌🏻️ (@nourishandeat) op

Van 2011 tot 2014 leed Gina aan anorexia nervosa. In die periode leefde ze van zeshonderd calorieën per dag en verloor ze duizend calorieën door overdadig sporten. Toen Gina’s echtgenoot haar eetprobleem ontdekte ging ze in therapie. Tijdens het begin van haar herstel maakte ze een Instagram-account zodat ze online communities kon volgen die zich bezig hielden met body positivity. Al gauw besloot ze haar account niet te gebruiken om anderen te volgen, maar te leiden. Ze besloot besloot zich in te zetten als het rolmodel dat ze zelf heeft gemist toen ze een eetstoornis had.

No shame in this belly game. No shame in that armpit fluff, or those rolls, or the squish on my arms. Do you know why I post photos of my body like this? Because my body is real. It moves. It bends. It has fat! FAT! The horrible F word that so many of us are afraid of. But why? Does my fat make me any less of a human being? Any less beautiful? Any less worthy of respect? Of love, from myself or others? For years I thought the answer was a resounding yes, because none of the bodies I saw on social media or in magazines or on TV looked the way I did. I can only imagine how my life would have been different, had I seen bodies like mine represented when I was a little girl. But THAT is why I take these photos. THAT is why I post them. I embrace my squish now and forever more. No FaceTune, no photoshop, no filters, no funny business. Just me and my squish. #embracethesquish #bellylove #belly #aeriereal #everyBODYisbeautiful #TheRealYouIsSexy #LoveMyShape

Een foto die is geplaatst door Gina ✌🏻️ (@nourishandeat) op