Dit gebeurt er als NASA pompoenen gaat bewerken

In de aanloop naar Halloween organiseert NASA namelijk jaarlijks een pompoenenwedstrijd. De ene ruimtewetenschapper probeert daarin de andere te overtreffen in de meest originele bewerking van de oranje groente.

Een van de pompoenen die gemaakt is door een NASA-medewerker.
Een van de pompoenen die gemaakt is door een NASA-medewerker. Screenshot YouTube

Oke, dus het is je gelukt om met het nodige hak- en snijgeweld voor de Halloween-viering van vanavond een op zich best geinig gezicht uit je pompoen te kerven. Knap van je. Maar lukt het je ook om van die pompoen een zilverkleurige UFO te maken, die automatisch om zijn as draait terwijl hij een miniatuurkoe opzuigt? Een miniatuurkoe, bovendien, die zwevend boven een pittoresk weiland hangt?

Vast niet. Dat soort dingen kun je beter overlaten aan medewerkers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Want dezelfde lui die verantwoordelijk zijn voor het veilig landen van een ruimtesonde op een planeet tientallen miljoenen kilometers hiervandaan, storten zich eens per jaar op het bewerken van pompoenen.

Pompoenenwedstrijd

In de aanloop naar Halloween organiseert NASA jaarlijks een pompoenenwedstrijd. De ene ruimtewetenschapper probeert daarin de andere te overtreffen in de meest originele bewerking van de oranje groente. Bovendien: ze doen dit in een uur tijd.

Dus in het tijdsbestek dat jij misschien net halverwege bent met het uithollen van je pompoen, hebben zij al een kleine Darth Vader erin gezet, comfortabel gezeteld in zijn meditation chamber:

De editie van dit jaar vond vorige week donderdag plaats. NASA-ingenieur Aaron Yazzi tweette over de wonderlijkste creaties die hij daar tegenkwam. Waaronder één waarbij de pompoen planeet Jupiter voorstelde, met daaromheen cirkelend ruimtesonde Juno:

Of wat dacht je van een pompoenenhillary samen met een pompoenentrump, met boven hen een pompoenenmeteoor die op ze dreigt in te slaan?

Of de eerdergenoemde zilveren UFO, hangend boven een eiland?

Of publieksfavoriet de Stranger Things-pompoen, compleet met het monster uit de serie, kerstverlichting en ondergekalkte muur?

Benieuwd naar nog meer krankzinnige voorbeelden, of inspiratie opdoen voor je eigen pompoen? Technologiesite Wired maakte een video over de jaarlijkse wedstrijd. Bekijk het filmpje hieronder: