Vrienden blijven met 17 senatoren

De wandelgangen Let nu wél op de Algemene Beschouwingen in de Eerste Kamer.

De geest van Oekraïne

wandelgangen logo oor

De Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer kun je makkelijk mislopen. Althans, ze springen veel minder in het oog dan de stevige debatten over de Miljoenennota en rijksbegroting in de Tweede Kamer. Maar deze dinsdag hangt de geest van ‘Oekraïne’ over de Eerste Kamer. Want daar zit, voor die beschouwingen, het voltallige kabinet. En dus zijn het de senatoren die als eerste in het parlement reageren op het plan van premier Mark Rutte met het Oekraïneverdrag: tóch ratificeren, met een Nederlandse interpretatie van dat verdrag erbij.

Maar hoort die daar wel?

De Eerste Kamerleden hebben er ook wel echt wat over te zeggen. Voor de oplossing die Rutte nu gevonden denkt te hebben, is hun steun nodig. Want in de senaat hebben de coalitiepartijen VVD en PvdA geen meerderheid. Rutte moet dus 17 senatoren te vriend houden, wil hij de verklaring erdoorheen loodsen. Maar misschien wil de Tweede Kamer deze dinsdag het debat gewoon eerst zélf voeren.

Eerst netjes vragen…

Dan moet de Tweede Kamervoorzitter dat wel netjes vragen: of de premier even losgelaten kan worden. Bijvoorbeeld tijdens de lunch of in de schorsing aan het eind van de middag. De Eerste Kamer, dat is nu wel duidelijk, daar kan niemand nog omheen. Ook niet bij de formatie na de volgende verkiezingen. Rutte moest de afgelopen jaren steeds op zoek naar wisselende meerderheden om te voorkomen dat de senaat ging dwarsliggen.

…aan de dwarsliggers

De Eerste Kamerleden zien zichzelf helemaal niet als dwarsliggers. Ze vinden juist dat ze een dempend effect hebben op de hijgerigheid van ‘de overzijde’. Democratie, zeggen ze, is níet dat de meerderheid beslist, maar dat de meerderheid oog heeft voor de minderheid. En wat de senaat betreft, geldt dat nu ook voor het Oekraïneverdrag. Hier in de Eerste Kamer, zeggen de senatoren, tellen argumenten – en niets anders.