Veel zeldzame vogels gezien in oktober

Foto Olivier Middendorp

De afgelopen oktobermaand was een topmaand voor vogelaars die exotische of zeldzame vogelsoorten wilden waarnemen. „Oktober bood [meer dan ooit] de meest extreme vogelwaarnemingen”, zegt Marten Miske, vicevoorzitter van Dutch Birding, een Nederlandse wetenschappelijke organisatie die onder meer vogeltrek bestudeert.

„Dankzij de al meer dan drie weken aanhoudende oostenwind bereiken veel zangvogels en andere bijzondere soorten uit Oost-Europa en Azië ons land.”

Volgens Miske zijn social media als Twitter, Facebook en nationale en internationale websites als Waarneming.nl, Dutch Bird Alerts, Trektellen.nl en Tarsiger.com „onmisbaar om de routes die trekvogels volgen in kaart te brengen”.

Lees ook: Pokémon voor vogelaars

Bergheggemus

De bergheggemus die op 21 oktober neerstreek op de Maasvlakte vormt het hoogtepunt van de maand. Het is voor de eerste keer dat de soort in Nederland werd gezien. Miske:

„We waren voorbereid op zijn komst, want we wisten van collega-vogelwaarnemers dat hij zich in onze richting bewoog. Dat is een betrekkelijk nieuw fenomeen in de ornithologie: dat we als het ware gewaarschuwd zijn en ons voorbereiden. We speurden de laatste tijd alle plekken in Nederland af waar de bergheggemus, afkomstig uit Siberië, zou kunnen voorkomen.”

Ook uniek voor de oktobermaand zijn de grote aantallen zangvogels als witkopgors, bladkoning en Provençaalse grasmus. Ook de bastaardarend, afkomstig uit Oost-Europa en Midden-Azië, is op de oostenwind naar ons land afgedwaald.