Reportage

VNL-lijsttrekker Jan Roos: ‘Wij zijn een partij met kloten’

Voor Nederland

Op zijn eerste partijcongres als lijsttrekker wil Jan Roos vooral dat de VNL-leden hem zien als een man van ‘het volk’. En hij kiest níét Wilders als tegenstander. „De PVV heeft goede standpunten.”

Foto’s david van Dam

Benzine, drank, tabak – het wordt allemaal fors goedkoper als het aan de nieuwe rechtse partij VoorNederland (VNL) ligt. „Het zijn ónze hobby’s”, zegt Jan Roos in zijn eerste optreden als lijsttrekker voor een VNL-partijcongres, op zaterdagmiddag in Rotterdam.

De bijna tweehonderd VNL-leden, bij elkaar gekomen in het Hulstkamp-gebouw aan de Maaskade, lachen en klappen. Het zijn vooral mannen, veel dertigers en veertigers, en het is al snel duidelijk: ze vinden Jan Roos geweldig. Had de Volkskrant VNL een testosteronpartij genoemd? Jan Roos zegt: „Wij zijn een partij met kloten.”

Roos, ex-verslaggever van de website GeenStijl, houdt het verhaal dat de VNL’ers graag horen: anti-EU, tegen migratie, vóór lagere belastingen en zwaardere straffen. „Vervroegde vrijlating omdat je je goed gedragen hebt? Nee. Je gedraagt je goed en zit je straf helemaal uit. En als je je misdraagt, blijf je langer.”

Dat vinden de VNL-leden een harder applaus waard dan de lagere accijnzen op autorijden, drinken en roken. Nóg mooier vinden ze zijn uithaal naar mensen in Nederland die verlangen naar de sharia. „Ik ken wel landen waar je die vindt: Iran, Saoedi-Arabië. En ik kan je de weg wijzen naar Schiphol. Hier is het ónze cultuur, hier zijn het ónze tradities.”

Maar een alleenstaande moeder in de bijstand? Die kan ook rekenen op steun van VNL, zegt Roos. De huurtoeslag blijft wat VNL betreft bestaan en het kindgebonden budget, inkomenssteun aan arme gezinnen, gaat flink omhoog. „Wij zijn níet asociaal”, zegt Roos. En meteen erachteraan: „Maar we zijn natuurlijk geen socialisten.”

Veel van de VNL-leden zien ook wel wat in Geert Wilders. Als je rondvraagt: ze hebben vaak al eens op de PVV gestemd. Hun grootste bezwaren: van de PVV kun je geen lid worden en de uitspraken van Wilders zijn ‘te extreem’.

Jan Roos noemt Wilders niet, hij zegt wel dat de PVV „goede standpunten” heeft over de islam, de multiculturele samenleving, de EU. Maar wat heb je eraan, houdt hij zijn publiek voor, als iemand alleen ‘probleem, probleem’ roept? „Wíj gaan het oplossen met wet- en regelgeving.”

Hij begint niet over de ‘linkse’ ideeën die de PVV volgens VNL ook heeft. Roos zegt wel dat VNL „de enige rechtse partij” is in Nederland. En: „Wij zijn de enige partij voor de hardwerkende Nederlanders en die krijgen géén 1.000 euro van me.”

Want wie hij wél steeds noemt: VVD-leider Mark Rutte, die zijn beloften, zoals over die 1.000 euro, niet nakomt. En die nu, Roos weet het al zeker, ook gewoon het EU-verdrag met Oekraïne zal ratificeren met steun van de oppositie.

Jan Roos vertelt de VNL-leden ook dat hij een keer aan PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom had gevraagd: „Wat zeg jij tegen mensen over politiek als je in het café staat?” Samsom had gezegd, aldus Roos: „Daar ben ik nog nooit geweest.”

En zulke mensen, zegt Roos, noemen zich volksvertegenwoordigers? „Ík kom uit het volk. Ik kom uit een middenstandsgezin. Mijn vader had een speeltuin en als het regende, kregen we maar één keer in de week een karbonaadje.”

Meteen na de speech staat Ruud Muste (74) uit Vlissingen in de garderobe. „Het is nog een lange reis.” Of hij het verhaal van Roos mooi vond? „In elk geval duidelijk.”