Het beroemde bed van Vincent van Gogh is misschien nog ergens

Het gele bed uit ‘De slaapkamer’ zou ergens in het Brabantse Boxmeer te vinden kunnen zijn.

Vincent van Gogh kocht het bed in september 1888 en schilderde
Vincent van Gogh kocht het bed in september 1888 en schilderde ©

Honderdvijftig Franse franken betaalde Vincent van Gogh in september 1888 voor het gele tweepersoonsbed dat hij later schilderde op De slaapkamer. En misschien, heel misschien bestaat dat bed nog, en is het te vinden in het Brabantse Boxmeer. Dat schrijft de Britse Van Gogh-deskundige Martin Baily in het boek Studio of the South: Van Gogh in Provence dat donderdag verschijnt en dat gaat over Van Goghs jaren in Arles.

In The Art Newspaper vertelt Baily alvast over zijn onderzoek, waarbij hij stuitte op een brief uit 1937 waarin het bed voorkomt. In de brief antwoordt een neef van Vincent van Gogh op een verzoek van Fernand Benoît, die van het huis in Arles een museum wil maken, en heeft gevraagd of hij daarvoor schilderijen mag lenen. Ja, schrijft de neef, die toevoegt dat hij ook „het bed kan geven dat te zien is op het schilderij van de slaapkamer”.

Slapen in het beroemde bed was al mogelijk. Althans in een replica van het Art Institute of Chicago.

Weggegeven aan oorlogsslachtoffers

Het museum is er nooit gekomen, maar Martin Baily had nu „het eerste bewijs” in handen dat het bed in elk geval in 1937 nog bestond. Hij zocht contact met de zoon van de neef, Johan van Gogh, die hij vorig jaar opzocht in zijn huis bij Den Haag. Johan van Gogh was toen 93. Hij herinnerde zich dat het bed bij hun thuis, in Laren, in de kelder had gestaan, en dat zijn vader het in 1945 had weggegeven aan oorlogsslachtoffers die „ergens in de buurt van Arnhem” woonden.

En inderdaad, de inwoners van Laren bleken in september 1945 een paar vrachtwagens vol meubels te hebben gedoneerd aan Boxmeer, er zijn nog foto’s van de aankomst van die auto’s. En toen? Dat weten we niet, maar „er is de intrigerende mogelijkheid dat het bed er nog is, in Boxmeer, een stille getuige van het verhaal van Van Gogh in Arles”.