Recensie

Van Gelder speelt elegant, vitaal en met precisie

Recensie František Kupka schilderde zijn vrouw omgeven door oneven gekleurde verticalen. In dat schilderij in het MoMa herkende jazzsaxofonist Ben van Gelder, die naast muziek ook kunstgeschiedenis studeerde, zijn eigen artistieke leerproces.

©
De lijnen op de hoes van ‘Among Verticals’ staan voor zijn lange verblijf in de stad New York en de compositieopdracht die hij van The Jazz Gallery verkreeg.

Op zijn derde, prachtig welluidende album duikt Van Gelder met zijn Amerikaanse band rechtstreeks de diepte in. Met elegantie, precisie en verbeelding worden composities gespeeld die steeds andere kanten blijken te hebben. Vitaliteit spreekt uit hoe de soms abstracte dan weer dromerige vormen door de ruimte wentelen. Mooi bedachtzaam laat Van Gelder zich in melodische frases horen op alt en basklarinet, vaak even oplopend met een uitstekende piano en vibrafoon.