Turkije

Prominente journalisten vast in ‘strijd tegen terreur’

Persvrijheid

Met arrestatie van journalisten gaat Ankara door met keihard optreden na de mislukte coup. Sluitingen en detenties onder noemer ‘strijd tegen terreur’.

De belangrijkste nog overgebleven oppositiekrant van Turkije ligt onder vuur. Maandag zijn drie prominente journalisten van Cumhuriyet opgepakt: de hoofdredacteur en twee columnisten. Tegen tien anderen zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd.

Veel media zijn al gesloten. Volgens de aanklager heeft de krant ‘pro-staatsgreep’-artikelen gepubliceerd sinds de mislukte coup in juli. De vorige hoofdredacteur week een paar maanden geleden uit naar Berlijn. Hij kreeg zes jaar cel omdat hij met onthullingen de staatsveiligheid in gevaar zou hebben gebracht. Hieruit bleek de betrokkenheid van de geheime dienst bij wapenleveringen aan rebellen in Syrië.

De arrestaties volgen op een weekend vol sluitingen en ontslagen. Per decreet is de sluiting afgekondigd van vijftien vooral Koerdische media. Daaronder Dicle News Agency, dagblad Özgür Gündem, een Koerdisch persbureau voor en door vrouwen (JINHA) en drie tijdschriften. Nu is aan vrijwel alle Koerdische media in Turkije het zwijgen opgelegd. In het zuidoosten, waar de meerderheid van de bevolking Koerdisch is, is er sinds 26 oktober overdag geen internet meer.