Topman Schiphol: voor 30 euro naar Barcelona is onverantwoord

Foto Peter Bakker / ANP

Supergoedkoop vliegen is maatschappelijk onverantwoord vanwege de milieuschade die vliegen veroorzaakt. Dat zegt Schiphol-topman Jos Nijhuis in een interview in NRC. Nijhuis: “Ik vraag me af of het maatschappelijk verantwoord is om voor 30 euro heen en weer te vliegen naar Barcelona. Persoonlijk vind ik dat dat niet moet.” Budgetmaatschappijen als easyJet, Vueling en Transavia zorgen mede voor een onverwachte sterke passagiersgroei op Schiphol dit jaar.

data6151593

Nijhuis zou graag zien dat snelle en frequente treinen veel vluchten van Schiphol naar Parijs, Londen en Berlijn overnemen. “Als we minder van die korte vluchten vanaf Schiphol hebben, komt er capaciteit vrij voor langere vluchten.” De winterdienstregeling van Schiphol, die zondag is ingegaan, bevat twaalf bestemmingen in Frankrijk, tien in Duitsland, één in België en één in Luxemburg.

Schiphol is gastheer van de driedaagse conferentie Airports Going Green, waarbij luchthavens samenwerken om duurzamer te worden. Schiphol is wereldwijd een van de koplopers in het terugdringen van CO2-emissies. Toch neemt de uitstoot per passagier toe: van 1,65 kilo CO2 per passagier vorig jaar naar 1,88 kilo als ambitie voor dit jaar. Volgens Schiphol komt dat door de bouw van het Hilton hotel en de centrale veiligheidszones in 2015.

Lees hier het volledige interview met Jos Nijhuis: ‘Amerikanen kunnen van ons leren’