De Thuiskok: Wittebonensoep

Ter promotie van zijn boek had Alain Caron een aantal mensen uitgenodigd bij hem thuis om daadwerkelijk gerechten uit zijn Franse keuken te proeven. Een van de dingen die hij toen serveerde was deze wittebonensoep. Belangrijk is dat je hier op tijd mee begint, want gedroogde witte bonen moeten minimaal 12 uur wellen in koud water.

Laat de bonen, als ze gedroogd zijn, voor gebruik minimaal 12 uur in koud water wellen. Laat de bonen uitlekken en doe ze in een pan met de kippenbouillon, rozemarijn en ui. Breng aan de kook en schuim af. Doe het deksel op de pan en kook ze in 1 tot 1,5 uur gaar. Controleer na 1 uur door er een te proeven en laat ze indien nodig nog even doorkoken. Giet de bonen af, bewaar het kookvocht, haal de rozemarijn eruit en bewaar 1 eetlepel bonen per persoon.

Pureer de overige bonen met de ui en de helft van het kookvocht. Voeg eventueel nog wat kookvocht toe om een mooie vloeibare soep te krijgen. Roer de crème fraîche erdoor. Proef en breng op smaak met witte peper. Afhankelijk van de gebruikte bouillon, moet er wellicht ook nog wat zout bij. Warm de soep op voor het serveren. Roer er op het laatst I eetlepel koude boter door. Schep in ieder bord een lepel bonen en schenk de hete soep erover.