De Thuiskok: Franse klassiekers

Culinair uitgever Carrera lijkt een kleine succesformule in handen te hebben. Men neme een chefkok van niet-Nederlandse afkomst, maar die bekend is van de Nederlandse televisie, en laat de kok een boek schrijven over de keuken van zijn of haar vaderland. Slim om BN’ers in te zetten, want aan boeken van Fajah Lourens en Ellen Hoog te zien hoef je tegenwoordig alleen nog maar bekend te zijn om een succesvol kookboek uit te brengen.

Eerst was het de beurt aan 24Kitchen-chef Mounir Toub, die over zijn Arabische keuken mocht schrijven, en nu is het Alain Caron die zijn Franse keuken uit de doeken doet. Caron kent u als de kleine en aimabele Fransoos uit programma’s als Masterchef. Hij leerde koken in Parijs, totdat de liefde hem dertig jaar geleden naar Nederland bracht.

Dit boek is zijn ode aan klassiek Franse gerechten. Aardappelgratin, entrecote, sabayon, een gevlinderd haantje, tarte tatin en bearnaisesaus, ze zijn er allemaal bij. Zelfs de in Frankrijk zo terecht bejubelde en in Nederland schromelijk ondergewaardeerde longhaas - onglet in het Frans - staat erin. Een serie van kookboeken heeft echter ook nadelen. Zo is de styling van de boeken van Caron en Toub - overzichtelijk, vrolijk, veel grote, heldere foto’s - nagenoeg hetzelfde. Ook qua receptuur blijven beide boeken veilig binnen de lijntjes van het format van simpele gerechten van klassieke receptuur. Het grootste gemis komt echter voort uit een verschil: waar Toub het boek persoonlijk maakte door te vertellen over zijn drijfveren en zijn keuzes voor recepten, heeft Caron in zijn boek niet eens het voorwoord geschreven. Daardoor blijft het, ondanks foto’s van Caron’s gezin, een beetje gissen naar waarom dit nou zijn Franse keuken is. Als u op zoek bent naar een kennismaking met de kok Alain Caron, dan kunt u beter zijn vorige boek Tour d’Alain kopen.

Ik merk dat dit boek tegenstrijdige gevoelens oproept. Als liefhebber van de Franse keuken ben ik ontzettend blij dat ik nu een boek in de kast heb staan dat toegankelijke en overzichtelijke recepten van klassiekers bevat. Maar van een boek met de naam ‘Mijn Franse keuken’ had ik meer aandacht voor de man achter de gerechten verwacht. Laat het een tip zijn voor het volgende deel in deze potentie hebbende serie: met dezelfde recepten en wat meer ruimte voor de auteur was dit boek nagenoeg perfect geweest.