Regeringspartij wint fors bij verkiezingen Georgië

Georgische Droom behaalt zeer waarschijnlijk de tweederde meerderheid die nodig is voor grondwetswijzigingen.

Verkiezingen in Georgië
Verkiezingen in Georgië Foto: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Bij verkiezingen in Georgië heeft de regeringspartij zondag een overweldigende meerderheid gehaald. Dat meldt persbureau Reuters, op basis van de gepubliceerde resultaten van de verkiezingscommissie. Tijdens de eerste ronde van de verkiezingen drie weken geleden boekte regeringspartij Georgische Droom al een grote overwinning, door 67 van de 150 zetels zeker te stellen. Voor vijftig zetels moest volgens het Georgische kiessysteem echter nog een tweede ronde plaatsvinden, omdat geen van de kandidaten voor die plaatsen een meerderheid wist te behalen.

Hoofd van de verkiezingscommissie Tamar Zhvaniya meldde maandag aan AP dat Georgische Droom 48 van die vijftig heeft behaald. Daarmee heeft de partij in het parlement nu een grote meerderheid van 115 van de 150 zetels, meer dan de tweederde meerderheid om grondwetswijzigingen door te kunnen voeren. De partij maakte al eerder bekend die bevoegdheid te willen gebruiken om de president voortaan door het parlement te laten kiezen, in plaats van in een directe verkiezing. Oppositiepartij Verenigde Nationale Beweging (UNM) maakte tegen dat plan eerder al bezwaar, omdat ze een machtsconcentratie bij de grootste partij vreest.

Het leek er voorafgaand aan de verkiezingen op dat oud-president Michail Saakasjvili met zijn partij UNM mogelijk een comeback zou kunnen maken. Deze uitslagen lijken die ambitie in de kiem te smoren. Zijn partij behaalde bij de verkiezingen slechts 26 zetels, waar dit er nu nog 50 zijn.

Lees ook: Saakasjvili brengt onrust in verkiezingsstrijd Georgië

De opkomst tijdens de tweede verkiezingsronde was laag: slechts 37,5 procent van de Georgische kiezers stemde zondag. Op basis van de eerste exitpolls kondigde zittend premier Giorgi Kvirikashvili van Georgische Droom zondag al aan dat Georgië doorgaat met het nastreven van “de principes van integratie met de Europese Unie en de NAVO, en tegelijkertijd met het verminderen van de spanningen met Rusland”.

Georgische Droom werd in 2011 opgericht door de zakenman Bidzina Ivanisjvili. In 2012 won hij met een coalitie met zes andere kleine partijen 85 zetels in het parlement, waarna Ivanisjvili zelf premier werd. Hij werd in november 2013 alweer opgevolgd door partijgenoot Irakli Garibashvili, waarna in december 2015 de huidige premier Kvirikashvili het stokje overnam. Nog altijd wordt zakenman Ivanisjvili beschouwd als zeer invloedrijk binnen Georgische Droom.

Zowel Georgische Droom als UNM presenteren zich als pro-Westers. UNM beschuldigt Georgische Droom er niettemin van een Russisch vehikel te zijn, aangestuurd door zakenman Ivanisjvili die zijn fortuin in Rusland verdiende.