Principeakkoord bereikt over brandweer-cao

Brandweerlieden voerden eerder dit jaar actie tegen de eis de leeftijdsgrens voor prepensioen op te hogen.

ANP/Anjo de Haan

De vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben een principeakkoord bereikt over bepaalde speciale voorwaarden in de cao van de brandweer. Het gaat om bepalingen uit de vroegpensioenregeling. De brandweer hield eerder dit jaar enkele acties uit protest tegen een beslissing om het recht op prepensioen met één jaar uit te stellen.

Omdat het werk van de brandweer fysiek zwaar is, hebben brandweerlieden in de uitrukdienst sinds 2005 recht op vervroegd pensioen, het zogenaamde FLO-overgangsrecht. De grens ligt momenteel op 59 jaar. De VNG wilde deze grens met één jaar ophogen naar 60 jaar. In reactie besloten verschillende brandweer regio’s protestacties te houden. Zo rukten de korpsen vanaf 27 juni enige tijd alleen nog maar uit voor de meest urgente klussen.

In oktober besloot het VNG om de eis te laten varen. Daarna werden de acties opgeschort. Alle partijen onderhandelden vervolgens echter door over een aantal andere zaken met betrekking op het prepensioen. Daarom is er nu pas een principeakkoord.

Onderhandelingen

De onderhandelingen hadden tot doel om het AOW- en pensioengat te repareren dat ontstond vanwege de verhoging van de AOW-leeftijd tot 67 jaar. Brandweermedewerkers krijgen in het principeakkoord een inkomensgarantie van 75 procent tot aan hun pensioen. Ook moet er een inkomstenvangnet komen bij arbeidsongeschiktheid vanaf 55 jaar, meldt FNV Overheid in een persbericht.

Het principeakkoord wordt nu verder uitgewerkt. Als dat wordt goedgekeurd door de achterban van de verschillende partijen, volgt er een definitief akkoord.