Pensioenpremies omhoog bij overheidsfonds ABP

Het gaat om een verhoging van “enkele procenten” die over meerdere jaren uitgesmeerd zou moeten worden, zegt vakbond FNV.

Bedrijfslogo van ABP.
Bedrijfslogo van ABP. Foto ANP.

Vakbonden en werkgevers hebben een akkoord bereikt over forse verhoging van de pensioenpremie bij overheidsfonds ABP. Dat bevestigt Jan Willen Dieten, onderhandelaar van FNV Overheid in de zogenoemde Pensioenkamer van ABP.

Het gaat om een verhoging van “enkele procenten” die over meerdere jaren uitgesmeerd zou moeten worden, zegt Dieten. Het bestuur van ABP (2,8 miljoen deelnemers, 381 miljard euro vermogen) zal het formele besluit eind november nemen. De verhoging is volgens Dieten nodig omdat de lage rente drukt op het vermogen van ABP.

Compensatie voor de premiedaling

Hij beschouwt het ook als compensatie voor de premiedaling bij ABP van de afgelopen jaren. De premie (inclusief opslag) bedroeg eind 2013 nog 25,4 procent en zit nu op 19,8 procent van het salarisdeel waarover pensioen wordt afgedragen. De premie is de afgelopen jaren verlaagd om het inkomen van ambtenaren aan te vullen die al jarenlang met hun cao ‘op de nullijn’ zaten.

Het enige alternatief voor premieverhoging, was “een verslechtering van de regeling” waardoor mensen minder pensioen zouden opbouwen, zegt Dieten. De kans blijft aanwezig dat ABP de pensioenen voor werkenden en gepensioneerden volgend jaar zal moeten korten. De actuele dekkingsgraad (verhouding vermogen en verplichtingen) was eind september 90,7 procent en schommelt boven de kritische grens.