Pensioenleeftijd vanaf 2022 verder omhoog

Volgens het ministerie van Sociale Zaken wordt vanaf 2022 de pensioenleeftijd verhoogd met drie maanden.

Een vrouw bekijkt brochures over de AOW. De pensioenleeftijd gaat vanaf 2021 omhoog met drie maanden.
Een vrouw bekijkt brochures over de AOW. De pensioenleeftijd gaat vanaf 2021 omhoog met drie maanden. Foto ANP

Vanaf 2022 gaat de pensioenleeftijd met drie maanden omhoog. Het ministerie van Sociale Zaken schrijft maandag in een brief aan de Kamer dat dit gebeurt op basis van een nieuwe, hogere raming van de levensverwachting van Nederlanders door het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Waar in 2021 de pensioenleeftijd nog 67 is, is deze een jaar later 67 jaar en drie maanden.

In 2012 is afgesproken dat de pensioenleeftijd stijgt naar mate de levensverwachting stijgt. Het zou voor het eerst zijn dat de AOW-leeftijd verhoogd wordt op basis van een hogere levensverwachting. Het betekent dat iedere Nederlander die geboren is na 31 december 1954, drie maanden langer moet doorwerken.

Lees meer over de afspraken die in 2011 gemaakt zijn over pensioenverhogingen: De zes belangrijkste punten uit het pensioenakkoord

In de wet is het vastgelegd dat een verhoging van de AOW-leeftijd op basis van een verhoogde levensverwachting vijf jaar van tevoren moet worden aangekondigd. Dat houdt in dat een verhoging van de pensioenleeftijd in 2022 vóór 1 januari 2017 moet worden bekendgemaakt. Die timing is saillant, aangezien in maart volgend jaar de Tweede Kamerverkiezingen plaatsvinden. De pensioenleeftijd speelt in de verkiezingsprogramma’s van verschillende partijen een belangrijke rol.