Pensioenen

‘AOW-leeftijd stijgt naar 67 jaar en drie maanden’

Vanaf 2022 gaat de pensioenleeftijd van 67 jaar met drie maanden omhoog. De reden is een hogere raming van de levensverwachting van Nederlanders door het Centraal Bureau voor de Statistiek, (CBS), schrijft de Volkskrant maandag. Het CBS zou maandag met de nieuwe cijfers komen en het ministerie van Sociale Zaken met een verklaring. Een woordvoerder van Sociale Zaken bevestigde deze maandag de berichtgeving.

In 2012 is afgesproken dat de pensioenleeftijd stijgt naarmate de levensverwachting stijgt. Het zou voor het eerst zijn dat de AOW-leeftijd verhoogd wordt op basis van een tussentijdse bijstelling van de levensverwachting. De verhoging in 2022 zou wettelijk vóór 1 januari 2017 moeten worden bekendgemaakt. Die timing, kort voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart, is saillant, omdat de pensioenleeftijd in de verkiezingsprogramma’s van verschillende partijen een belangrijke rol speelt.

Vakbonden en werkgevers willen de premie van ambtenarenfonds ABP de komende jaren fors verhogen. De verhoging van „enkele procenten” zou over een aantal jaren uitgesmeerd moeten worden. Het ABP-bestuur neemt eind november een besluit.