Foto Martin Hulsman / OrangePictures

Interview

Ongekende dominantie Nederlandse korfballers

Korfbal

Nederland werd voor de zesde keer Europees kampioen. De in Nederland ontwikkelde sport is hard toe aan internationalisering.

Dominantie kent vele vormen, maar de wijze waarop de Nederlandse korfballers hun sport al jaren beheersen is ongekend. Natuurlijk werd Nederland Europees kampioen – wie anders? – maar het machtsvertoon waarmee België, de enige concurrent van enige betekenis, in de finale werd verslagen was ongekend. De 27-14 eindstand was eigenlijk nog maar een magere afspiegeling van de krachtsverhouding.

De Nederlandse korfballers is het gat met de rest van de wereld niet kwalijk te nemen. Zij nemen hun sport uiterst serieus en handelen dienovereenkomstig. Neem alleen al de voorbereiding op het EK in Dordrecht. Waar Nederland de voorbereiding al in augustus was begonnen, kwamen de Belgen pas twee weken voor het toernooi bijeen.

Voor bondscoach Wim Scholtmeijer leidt de dominantie tot problemen. Hij moet naast zijn sporttechnische kennis vooral zijn didactische en sociale vaardigheden aanwenden om een ploeg met veel kwaliteiten en veel ego’s tot één geheel te smeden. De coach heeft daar zo zijn opvattingen over. Hij liet op het EK de sterspelers van topclub PKC, Laurens Leeuwenhoek en Richard Kunst, in één vak spelen. Om van elkaar te profiteren, was zijn uitleg.

In de finale sorteerde dat veel effect, want het vak met Leeuwenhoek en Kunst, aangevuld met de speelsters Jet Hendriks en Sophie Hansen, hield het Belgische vak met topspeler Nick Janssens veelvuldig van scoren af. In no time stond er een 5-0 voorsprong op het scorebord en na het eerste kwart van tien minuten was België met een 10-3 achterstand al afgeserveerd en gedemoraliseerd.

Nederland kon het hoge niveau van het eerste kwart niet voortzetten, maar desondanks bleef het kwaliteitsverschil groot genoeg om de finale probleemloos winnend uit te spelen. Tot groot plezier van de 4.000 enthousiaste toeschouwers. Voor de korfbalfans geen groter genot dan grote rivaal België te declasseren.

Voor de eeuwige vraag of de Nederlandse dominantie wel goed is voor de korfbalsport was zondag geen tijd. Dat is een probleem voor later. Natuurlijk beseffen de Nederlandse korfballers dat de sport sterker geëvolueerd en vooral geïnternationaliseerd moet worden. Vanuit Nederland wordt ook veel zendingswerk verricht om de sport populair te maken in het buitenland. Kwantitatief lukt dat aardig, wereldwijd stijgt het aantal korfballers, maar kwalitatief hebben landen grote moeite om aan te haken bij het niveau in Nederland.

Om de belangstelling voor de sport nog meer te laten groeien, maar vooral om het niveau te kunnen opkrikken zou de olympische status zeer welkom zijn. Is een sport eenmaal onderdeel van de Olympische Spelen, dan neemt de belangstelling toe. Wie wil er niet naar de Spelen?

De internationale korfbalbond (IKF) lobbyt al jaren bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC), maar krijgt vooralsnog weinig respons. Voor de Spelen van 2020 in Tokio droeg het organisatiecomité acht sporten voor om aan het programma toe te voegen. Daaronder skateboarden, (branding)surfen en sportklimmen, maar geen korfbal. Vooralsnog weet het IKF de olympische officials niet te overtuigen.