Nog geen nieuwe president Moldavië

De pro-Russische kandidaat Igor Dodon kwam uit op 48,5 procent van de stemmen. Een absolute meerderheid was benodigd voor winst in de eerste ronde.

De pro-Russische presidentskandidaat Igor Dodon spreekt de media toe na de presidentsverkiezingen.
De pro-Russische presidentskandidaat Igor Dodon spreekt de media toe na de presidentsverkiezingen. Foto Reuters

De eerste ronde van de Moldavische presidentsverkiezingen heeft nog geen winnaar opgeleverd. Langere tijd zag het er naar uit dat de pro-Russische kandidaat Igor Dodon een meerderheid zou behalen, maar naarmate de telling van de stemming vorderde, zag de socialist zijn voorsprong teruglopen en kwam - met bijna alle stemmen geteld - uit op 48,3 procent van de stemmen. Voor winst in de eerste ronde was 51 procent nodig. De pro-Europese kandidaat Maia Sandu eindigde als tweede met 38,2 procent van de stemmen, meldt Reuters.

Hoewel er negen kandidaten meededen aan de verkiezing, leek de strijd vooraf vooral te gaan tussen Dodon, die een strategisch bondgenootschap met Rusland wil, en Sandu, een voormalig econome bij de Wereldbank. Het is voor het eerst dat de Moldaviërs rechtstreeks hun president mogen kiezen. Die heeft weliswaar een vooral ceremoniële functie, maar oefent bijvoorbeeld wel invloed uit op het buitenlands beleid van het land. De tweede ronde zal plaatsvinden op zondag 13 november.

Uitslag van geostrategisch belang

De politieke ontwikkelingen in Moldavië worden door de Europese Unie en Rusland met argusogen gevolgd. Beide partijen beschouwen Moldavië, een land met 3,5 miljoen inwoners, van groot geostrategisch belang. Het ligt ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne.

Moldavië, een ex-sovjetstaat, tekende in 2014 een associatieverdrag met de EU. Het land bewoog de afgelopen jaren aanvankelijk richting Europa, maar lijkt de laatste tijd weer naar Moskou te lonken. De bevolking is ontevreden over het corrupte bestuur de afgelopen jaren. Zo gingen de Moldaviërs in 2014 massaal de straten op nadat bleek er meer dan 1 miljard dollar aan het bancaire systeem was onttrokken. Zes premiers moesten in dat jaar het veld ruimen.