Na 29 maanden nieuwe president voor Libanon

Met de keuze voor Michel Aoun komt een einde aan een periode van 29 maanden waarin het land geen staatshoofd had.

Beirut. Een poster met daarop Michel Aoun, die maandag door het parlement tot president is verkozen.
Beirut. Een poster met daarop Michel Aoun, die maandag door het parlement tot president is verkozen. Foto AFP.

Het Libanese parlement heeft maandag voormalig generaal Michel Aoun tot president verkozen. Daarmee komt een einde aan een periode van 29 maanden waarin het land geen staatshoofd had, schrijft persbureau AP.

Aoun is een bondgenoot van de shi’itische, anti-Israëlische verzetsbeweging Hezbollah, die in Libanon ook een regeringspartij is. Van de 127 parlementsleden die een stem uitbrachten, stemden 83 voor Aoun. De stemming verliep chaotisch: er belandden een paar keer meer biljetten in de stembus dan dat er stemmers waren, waardoor er verschillende rondes nodig waren voordat één kandidaat een tweederde meerderheid had.

45 sessies

Sinds het termijn van de vorige president Michel Suleiman afliep in mei 2014, zat Libanon al zonder president. Sindsdien zijn er volgens AP 45 sessies gehouden om een nieuw staatshoofd te kiezen, die telkens op niks uitliepen omdat er bij de stemmingrondes niet genoeg parlementsleden aanwezig waren.

Aoun is de dertiende president van Libanon sinds het land in 1943 onafhankelijk werd van Frankrijk. Het Libanese presidentschap is voorbehouden aan een christen, iets wat de 81-jarige Aoun is.