Medisch specialisten willen mogelijkheid tot stap terug na misser

De bedrijfscultuur weerhoudt veel specialisten er nu van tijdelijk te stoppen na een ernstig incident.

Van de ondervraagde artsen zegt 90 procent dat het mogelijk moet zijn een stap terug te doen.
Van de ondervraagde artsen zegt 90 procent dat het mogelijk moet zijn een stap terug te doen. Foto: Koen van Weel / ANP

De overgrote meerderheid van medisch specialisten in Nederland vindt dat het mogelijk moet zijn een stap terug te doen na het begaan van een ernstige medische misser. Dat blijkt uit onderzoek van de Federatie Medisch Specialisten onder ruim 1.700 specialisten.

Van de ondervraagden zegt 90 procent dat het mogelijk moet zijn een stap terug te doen. Op dit moment is dat lastig: zowel de bedrijfscultuur als de aard van veel medisch specialisten zelf, zorgen ervoor dat er vaak niet voor wordt gekozen een stap terug te doen, zo laat een woordvoerder van de Federatie weten:

“Er heerst een cultuur van: ik kan het niet maken vrij te nemen. Collega’s moeten het tenslotte van je overnemen. Ook zijn specialisten vaak personen die door willen gaan.”

Overigens heeft slechts een kleine minderheid van de specialisten (15 procent) daadwerkelijk overwogen tijdelijk terug te treden. Slechts 9 procent stelt ooit plannen te hebben gehad definitief te stoppen met de uitoefening van hun beroep.

Structurele vorm van opvang

Hoewel vanuit enkele medische beroepsgroepen, zoals binnen de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG), de afgelopen jaren initiatieven zijn ontstaan ter ondersteuning van specialisten, wil de Federatie Medisch Specialisten een “meer gestructureerde vorm van opvang”. Frank de Grave, voorzitter van de Federatie, stelde maandagochtend in een interview met Radio 1 dat het momenteel niet goed is geregeld:

“Want als een medisch specialist een stap terug wil doen, dan zijn er patiënten die overgedragen moeten worden en dat heeft verregaande gevolgen. We kregen meer en meer signalen, vandaar deze enquête. De gevolgen zijn niet alleen emotioneel groot, maar ook voor het eigen professioneel handelen, dan is het beter om een stap terug te doen. Hier moeten we goede afspraken over maken.”

Volgens de Federatie is er nog geen “panklare oplossing”, maar worden bestaande initiatieven de komende tijd in kaart gebracht om tot een meer structurele aanpak te kunnen komen. Ook wordt op 13 december een congres in Utrecht georganiseerd over het onderwerp.

    • Etienne Verschuren