Teruglezen: tweets vanuit de rechtszaal bij het Wildersproces

Volg de tweets van NRC-journalist Marcel Haenen vanuit de rechtbank.

Toenmalig Lijsttrekker Leon de Jong (L) van de Haagse PVV en partijleider Geert Wilders op het podium tijdens de verkiezingsavond, waar Wilders de gewraakte oproep tot 'minder Marokkanen' deed.
Toenmalig Lijsttrekker Leon de Jong (L) van de Haagse PVV en partijleider Geert Wilders op het podium tijdens de verkiezingsavond, waar Wilders de gewraakte oproep tot 'minder Marokkanen' deed. Foto: Robin Utrecht / ANP

Maandag is de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van het proces tegen PVV-leider Geert Wilders in de beveiligde rechtbank bij Schiphol. Wilders staat terecht voor zijn ‘minder Marokkanen’-oproep uit maart 2014.

Lees het vragenstuk: Waarom staat Wilders weer voor de rechter?

Volgens het Openbaar Ministerie maakte hij zich op dat moment schuldig aan discriminatie van een bevolkingsgroep, en zette hij aan tot haat en discriminatie. Zelf is de PVV-leider niet aanwezig, hij weigert mee te werken aan wat hij een “politiek proces” noemt.

Lees ook dit stuk uit 2014 over de gang van zaken: Een explosief dossier dat Den Haag zomaar kan verlammen

Voor NRC was Marcel Haenen in de rechtszaal, waar hij twitterde over de voortgang van het proces. Lees hieronder zijn tweets terug.