Recensie

Recensie Muziek

Intense en persoonlijke benefiet tegen kanker

Ties Mellema overleefde de ziekte van Hodgkin en organiseerde een autobiografisch benefietconcert in Muziekgebouw aan ‘t IJ

Het benefietconcert werd gehouden in het Muziekgebouw aan 't IJ.
Het benefietconcert werd gehouden in het Muziekgebouw aan 't IJ. Foto Koen Suyk / ANP

Saxofonist Ties Mellema is genezen verklaard van de ziekte van Hodgkin. Daarmee behoort hij tot de negentig procent van de mensen die deze zeldzame vorm van kanker overleeft. Om dat getal verder omhoog te krijgen en zijn eigen verhaal te delen, organiseerde Mellema zondagavond een autobiografisch benefietconcert in Muziekgebouw aan ‘t IJ.

„Vriendschap en kunst overlappen vanavond honderd procent”, aldus Mellema. Het baritonsaxofoonkwartet The Four Baritones speelde Jorrit Dijkstra’s steunende en bijtende Five to Twelve, gecomponeerd voor een aan kanker overleden partner. Ernst Daniël Smid, die zijn vrouw eveneens aan kanker verloor, noemde kanker „een kloteziekte” en zong een vibratorijk Bist du bei mir.

Remy van Kesteren smeedde zijn harp om tot gedempt oosters tokkelinstrument in het nachtelijke Refugee. Het Amstel Quartet speelde Circular Music van Jürg Frey als één lange zwevende fade-out, waarna Kypski zijn draaitafel subtiel mengde met het saxofoonkwartet in Turntable Breathing.

Van Coltrane werd Mellema tijdens zijn chemokuur „intens gelukkig”. Geen wonder dat diens Transition het hoogtepunt van de avond bleek: door drumstel, contrabas en piano voorwaarts gedreven muziek, perfect van samenspel en met alle ruimte voor een bruisend vitale saxofoonsolo.