Hoe een asverstrooiing op een terroristische aanslag leek

Opera De Metropolitan Opera in New York werd zaterdag ontruimd wegens een mogelijke terroristische aanval. Wat er werkelijk gebeurde is bijna materiaal voor een eigen opera.

De ontruiming van de Metropolitan Opera in New York.
De ontruiming van de Metropolitan Opera in New York. Foto Dylan Hayden/AP

Roger Kaiser, Texaan en operaliefhebber, had vlak voor de dood van een vriend hem een belofte gedaan. De laatste wens van deze vriend, zijn mentor volgens Kaiser, was dat zijn as uitgestrooid zou worden in alle operahuizen waar Kaiser nog zou komen. Afgelopen zomer had hij wat as gestrooid in een operahuis in Colorado. Afgelopen zaterdag was Kaiser met een beetje as in de Metropolitan Opera in New York bij de matineevoorstelling van Gioacchino Rossini’s Guillaume Tell, de opera gebaseerd op de legendarische boogschutter Willem Tell.

Tijdens de tweede pauze strooide hij wat as uit in de orkestbak en vertrok. Hij zou nog even wat gaan eten en wellicht later op de avond nog een voorstelling gaan zien. Gealarmeerde muzikanten vreesden een mogelijke aanslag met anthrax en schakelden de politie in. De opera werd direct geëvacueerd. Ook de late voorstelling in de opera werd afgelast. Niet vreemd in een stad die afgelopen maand nog was getroffen door een bomaanslag waar 29 gewonden vielen. In de tussentijd had Kaiser intrek genomen in een lokale bed & breakfast.


Gedurende de avond ontvouwde de politie van New York wat er waarschijnlijk echt gebeurd was. Was dit wellicht geen terroristische aanslag, maar een - wat ongewoon - eerbetoon aan de opera? Via getuigen in de operazaal hoorde de politie over een man die van plan was dat hij as zou uitstrooien in de orkestbak. De politie achterhaalde Kaisers naam, trokken hem door het database van meest gezochte terroristen, en spoorde hem zaterdagnacht op in het bed & breakfast.

Daar legde Kaiser uit wat er gebeurd was. De politie heeft besloten Kaiser verder niet te vervolgen. Politiecommissaris John Miller zei tegenover The New York Times:

“Hij is gewoon iemand die de laatste wens van een vriend opvolgt.”

De Metropolitan Opera liet via een woordvoerder aan The New York Times weten dat ze graag operaliefhebbers verwelkomen, maar liever hebben dat ze geen as komen uitstrooien.