Grote protesten Marokko na dood visverkoper

Duizenden Marokkanen trokken de straat op om te protesteren tegen politiegeweld.

Duizenden Marokkanen protesteren in de Noord-Marokkaanse stad Al-Hoceima.
Duizenden Marokkanen protesteren in de Noord-Marokkaanse stad Al-Hoceima. AFP PHOTO/Fadel Senna

Het protest van de Marokkaanse bevolking tegen politiegeweld breidt zich verder uit door het land. Duizenden Marokkanen zijn op zondagavond opnieuw de straat op gegaan om te demonstreren tegen de autoriteiten. De protesten barstten op zaterdag los naar aanleiding van de dood van visverkoper Mohsin Fikri in de stad Al-Hoceima. De politie wordt er van verdacht Fikri opzettelijk te hebben omgebracht. Dat meldt onder andere de Marokkaanse nieuwssite Le360.ma.

De Marokaanse autoriteiten ontdekten op vrijdag een partij zwaardvis in de vrachtwagen van Fikri. Ze namen de vis in beslag en gooiden deze in een vuilniswagen. Fikri sprong er achteraan, waarna het persmechanisme van de vuilniswagen aansloeg. Zwaardvis mag in Marokko slechts op bepaalde tijden van het jaar gevangen worden.

Protesten

De dood van Fikri leidde tot grote ontzetting op social media. Honderden demonstranten trokken vervolgens op zaterdagavond de straat op in Al Hoceima. De protesten breidden zich daarna op zondag uit naar onder andere Rabat, Marrakech en Casablanca. De demonstranten eisen een eerlijk en onpartijdig onderzoek naar het sterfgeval en een einde aan corruptie bij de politie.

Verhaal gaat door na de tweet

Twitter avatar AidaAlami Aida Alami People scand “3acha chaab” in marrakech. Very angry chants #طحن_مو https://t.co/y5hxNmECU0

Het Marokkaanse Ministerie van Justitie is inmiddels een strafrechtelijk onderzoek gestart. Koning Mohammed IV heeft de minister van Binnenlandse Zaken gevraagd om de familie van Fikri te bezoeken, aangezien hij zelf op staatsbezoek is in Tanzania.