Studentenverenigingen met billen bloot na incidenten Vindicat

Groningse studentenverenigingen die zich schuldig maken aan geestelijk of lichamelijk geweld verliezen hun recht op bestuursbeurzen. Dit naar aanleiding van het geweldincident tijdens de introductietijd van Vindicat.

Het hoofdgebouw van Vindicat in het centrum van Groningen.
Het hoofdgebouw van Vindicat in het centrum van Groningen. Foto Vincent Jannink/ ANP

Afgeschaft zijn de ontgroeningen niet. Maar in Groningen is een draai gemaakt. Studentenverenigingen die zich schuldig maken aan geestelijk of lichamelijk geweld verspelen hun recht op bestuursbeurzen.

Dat hebben de universiteit, de Hanzehogeschool en de gemeente Groningen afgesproken met studentencorps Vindicat. Aanleiding waren twee ontsporingen in de introductietijd afgelopen zomer, waarbij een aspirant-lid hoofdletsel opliep en er een lijst uitlekte met af te vinken ‘hete herten’. De maatregel gaat komend studiejaar in, vanaf augustus volgend jaar.

Vindicat moet voor 1 maart aanstaande als eerste studentenvereniging verenigingsmores kritisch tegen het licht houden. Een vijfkoppige ‘accreditatiecommissie’ onder voorzitterschap van oud-korpschef Martin Sitalsing zal die visie toetsen aan de praktijk en bekijken of maatregelen zijn genomen die excessen in de toekomst voorkomen.

Lees ook: Ontgroenen steeds minder van deze tijd

Is dat niet het geval, dan verspeelt de vereniging haar recht op bestuursbeurzen. Dat gaat bij Vindicat dit jaar om in totaal 33.315 euro, met een maximum van 2.600 euro per bestuurder. Het is de bedoeling dat alle verenigingen „elke vijf jaar” worden doorgelicht. Na Vindicat zal ook Albertus Magnus, met 2.300 leden de grootste studentenvereniging in Groningen, worden getoetst.

Opvallend is dat de universiteit de excessen bij Vindicat aanvankelijk afdeed als „interne verenigingskwestie” en pas in actie kwam na tussenkomst van minister Jet Bussemaker. „Dat was laat”, erkent rector magnificus Elmer Sterken. Ook als je het vergelijkt met universiteiten in Utrecht, Rotterdam en Delft waar verenigingen na ontsporingen al veel langer beperkingen krijgen opgelegd. Groningen volstond in 1998 na een dodelijk jeneverincident met het oprichten van een adviescommissie introductietijden.

Universiteitsrector Sterken:

„Wij als universiteit en ook de studentenverenigingen zelf hebben te weinig aan kritische zelfreflectie gedaan. Dat hadden we eerder moeten doen. Al die incidenten schaden het imago van Groningen als studentenstad. Groningen verschilt van andere studentensteden omdat wij een bloeiend verenigingsleven hebben, ook in het weekend. Zo’n tien procent van alle studenten is lid van Albertus Magnus of van Vindicat. ”

Intussen onderzoekt het Openbaar Ministerie het geweldsincident tijdens de introductietijd van Vindicat. De jongen die met hoofdletsel in het ziekenhuis belandde, deed alsnog aangifte, evenals de senaat van Vindicat. Volgens het Openbaar Ministerie is een verenigingslid op het hoofd van het slachtoffer gaan staan.