Excuus Giel Beelen: grap over Sylvana was ‘smakeloos’

3FM-dj Giel Beelen heeft spijt van wat hij vrijdagochtend zei over Sylvana Simons, waarmee hij “inhaakte” op de ‘aap’-opmerking van Johan Derksen een paar dagen eerder.

Giel Beelen op de rode loper van het 51ste Gouden Televizier-Ring Gala, eerder deze maand.
Giel Beelen op de rode loper van het 51ste Gouden Televizier-Ring Gala, eerder deze maand. Foto ANP

“Rustig, Sylvana”, zei 3FM-dj Giel Beelen afgelopen vrijdagochtend nadat hij apengeluiden had laten horen. Vanochtend zei hij dat hij dat niet had moeten doen. Het was “smakeloos”, zei hij in zijn ochtendshow.

“Het gebeurde in een split second. Dit is niet iets wat ik zelf vind. Ik vind het echt vervelend als iemand door mij een rotweekend heeft gehad. En Sylvana in het bijzonder.”

In zijn programma gaf Beelen luisteraars een aanwijzing voor het eerste nummer dat zijn collega Michiel Veenstra zou draaien in diens aansluitende show: ‘Bokito doet goede zaken’. (Het ging om Feel Good Inc van Gorillaz.) Om de aanwijzing kracht bij te zetten, liet Beelen apengeluiden horen. In de allerlaatste seconden van zijn show, net voor het journaal, maakte hij die opmerking over Sylvana Simons erachteraan.

De 3FM-dj, die bezig is aan de laatste week van zijn langlopende programma, wilde “inhaken op de rel met Johan Derksen”. De voetbalanalist van RTL had maandag in Voetbal Inside zelf al een opmerking over Simons gemaakt. Het ging aan tafel bij het praatprogramma over de beslissing van RTL om Zwarte Piet in te ruilen voor Schoorsteenpiet. Dat moet RTL zelf weten, zei Derksen, maar het nadeel was volgens hem wel “dat dat hysterische juffrouwtje Simons nu trots als een aapje door het land rijdt”. Wilfred Genee en Hans Kraaij jr. corrigeerden hem: het moest ‘zo trots als een pauw’ zijn. Derksen: “Ze lijkt helemaal niet op een pauw”.

Simons schreef een open brief, waarin ze stelde dat hij een cursus zou moeten volgen om zijn “gecultiveerde racisme en seksisme” af te leren. Derksen reageerde een dag na de uitzending door te stellen dat hij daadwerkelijk twee spreekwoorden door elkaar gebruikte en het niet zijn bedoeling was Simons te kwetsen. Tegenover NRC liet RTL vrijdag weten dat de kous wat de zender betreft daarmee af was:

“We hebben direct na de uitzending contact met hem opgenomen. We zijn blij dat Johan zijn excuses zelf naar buiten heeft gebracht.”

In reactie op de ‘grap’ van Giel Beelen riep Tunahan Kuzu, de politiek leider van politieke partij DENK, waar Simons bij aangesloten is, minister Ronald Plasterk op om de dj te schrappen uit een campagnespotje van de Rijksoverheid tegen discriminatie.

    • Peter Zantingh