Fusie van oude rotten en nieuwe technologie in olie-industrie

Energie Baker Hughes zocht al langer een partner. Met GE hoopt het bedrijf een sterkere positie te hebben als de olie-industrie verder opkrabbelt.

Prematuur optimisme of gewoon een slimme deal? Maandag werd bekend dat General Electric (GE) zijn olie- en gasactiviteiten samenvoegt met die van Baker Hughes, een traditionele grote speler in de olie- en gasindustrie.

Het wordt geen regelrechte overname door GE maar een constructie via een nieuw op te richten beursgenoteerd bedrijf, maakten de twee bedrijven bekend. GE brengt zijn olie- en gastak in, met een omzet vorig jaar van ruim 16 miljard dollar (14,6 miljard euro). Het investeert daarnaast 7,4 miljard dollar in het nieuwe bedrijf.

Dat bedrag is bedoeld om de bestaande aandeelhouders van Baker Hughes een superdividend uit te keren. GE krijgt een meerderheidsbelang van 62,5 procent in het ‘nieuwe’ Baker Hughes, de aandeelhouders van het oude Baker Hughes houden een belang van 37,5 procent in het nieuwe bedrijf.

Hiermee ontstaat een nieuwe hoofdrolspeler in de olie- en gasindustrie met een gecombineerde jaaromzet van 32 miljard dollar en activiteiten in 120 landen. Baker Hughes – omzet vorig jaar 15 miljard – levert diensten aan de olie-industrie, zoals het boren van putten, het in bedrijf houden van productieplatforms en het onderhouden van pijpleidingen.

De olie- en gasdochter van GE levert niet zozeer diensten als wel technologie en onderdelen. Met de indirecte overname bereidt GE zich voor op een stijging van de olie- en gasprijs. De industrie heeft de afgelopen twee jaar zwaar te lijden gehad van de lage prijzen.

Zeker 1.000 miljard dollar aan nieuwe investeringen werden geschrapt en er gingen meer dan 100.000 banen verloren nadat de olieprijs was gekelderd van 115 tot 27 dollar per vat. Recentelijk steeg de prijs weer een beetje naar rond de 50 dollar.

Kostenbesparing blijft cruciaal. Naast technologie en innovatie brengt GE ook Predix in, een door GE ontwikkeld platform waarop alle digitale informatie samenkomt. Met een fijnmazig systeem van sensoren kunnen alle activiteiten worden gevolgd en geoptimaliseerd, wat kan leiden tot forse kostenbesparing.

GE gebruikt dit systeem niet alleen in de energietak maar ook in de gezondheidszorg, transport en luchtvaart.

GE en Baker Hughes denken de deal midden volgend jaar te kunnen afronden. Ze moeten nog wel toestemming krijgen van de Amerikaanse toezichthouder. En die is niet bij voorbaat zeker.

Eerder dit jaar probeerde Baker Hughes samen te gaan met een andere gigant in de olie-industrie, Halliburton. Maar dat mocht uiteindelijk niet van de toezichthouder omdat het nieuwe bedrijf te dominant zou worden.