FBI zoekt in een hooiberg aan e-mails

Presidentsverkiezingen VS Honderdduizenden e-mails trof de FBI aan op de laptop van de man van Clintons assistent. Ze houdt vol dat er geen zaak is. Komt er voor verkiezingsdag duidelijkheid?

John Minchillo / AP

Lukt het de FBI om voor de verkiezingen op 8 november 650.000 e-mails te onderzoeken? Dat is de vraag nu de federale recherchedienst sinds zondagavond toestemming heeft de mails op de laptop van voormalig Congreslid Anthony Weiner te lezen, op zoek naar voor Hillary Clinton belastende informatie.

De FBI zoekt, bleek maandag, naar een onbekend aantal e-mails afkomstig van Huma Abedin, Weiners bijna ex-vrouw. Abedin is sinds jaar en dag vertrouwelinge van Hillary Clinton. Nu vormt uitgerekend zij, die in twintig jaar geen moment van Clintons zijde week, een potentiële bedreiging voor de presidentskandidate.

Gedurende haar periode als minister van Buitenlandse Zaken, tussen 2009 en 2013, maakte Clinton gebruik van een privéserver die in de kelder van haar huis in Chappaqua, New York stond. Abedin, die in die jaren eerst plaatsvervangend stafchef van Clinton was en later adviseur, had een account op deze server.

Lees ook: Het mysterie van de mail van Clinton

Volgens Amerikaanse media heeft Abedin tegen de FBI gezegd dat zij geen idee had dat haar e-mails op de laptop van haar man stonden en dat zij die zelf niet gebruikte.

Abedins mails werden eerder onderzocht door de FBI in het kader van het gerechtelijk onderzoek naar Clintons server. Abedin verklaarde toen onder ede dat zij alle apparaten waarvan zij had gemaild zou inleveren.

Doubleren

Het kan zijn dat de aangetroffen mails doubleren met de eerder door de FBI onderzochte mails van Clinton en Abedin. In juli concludeerde FBI-directeur James Comey dat er geen reden was om Clinton te vervolgen, maar dat zij en haar staf „extreem slordig” waren geweest in het hanteren van geheime informatie.

Vrijdag, minder dan twee weken voor de verkiezingen, kondigde Comey in een brief aan Congresleden aan het onderzoek naar Clintons e-mails te heropenen naar aanleiding van de op Weiners laptop aangetroffen mails. De FBI doet onderzoek naar Weiner omdat hij seksueel getinte berichten zou hebben gestuurd aan een minderjarig meisje. In augustus vroeg Abedin een scheiding aan.

Clinton drong er dit weekend bij de FBI op aan snel openheid van zaken te geven. De kans dat dit gebeurt lijkt evenwel niet groot. Mochten nieuwe mails worden aangetroffen die geheime informatie lijken te bevatten, dan moet de precieze status ervan worden beoordeeld door betrokken ministerie of overheidsdienst. Dat zou maanden kunnen vergen.

In Ohio zei Clinton dinsdagavond:

„In vredesnaam, laten ze naar die e-mails (van Abedin, red.) kijken. Ik weet zeker dat ze tot dezelfde conclusie komen als toen ze naar mijn e-mails keken: er is geen zaak.”

Kritiek op FBI-directeur

Maandag veroordeelden drie voormalige ministers van Justitie, onder wie de Republikein Alberto Gonzalez, het optreden van Comey scherp. Eerder betoogde de voorzitter van de Democratische Senaatsfractie Harry Reid dat Comey de wet overtrad door zo kort voor de verkiezingen mededelingen te doen over lopend onderzoek.

President Obama, die Comey in 2013 benoemde, denkt daar evenwel anders over. „De president gelooft niet dat directeur Comey opzettelijk probeert de uitkomst van een verkiezing te beïnvloeden”, zei Obama’s perswoordvoerder maandag.

„Dat hadden we nou nooit gedacht, dat we nog eens ‘dank je wel’ tegen Anthony Weiner zouden zeggen”, zei Clintons uitdager Donald Trump maandag.