Europese Commissie

Barroso overtrad geen regels bij overstap naar Goldman

Oud-voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso heeft geen ethische regels gebroken door een baan aan te nemen bij de Amerikaanse bank Goldman Sachs. Dat zegt het ethische comité van de Commissie. Wel merkt het comité op dat het „niet slim” was om de baan aan te nemen. Barroso werd eerder dit jaar adviseur bij Goldman Sachs. Hij geeft daar advies over de Britse uittreding uit de Europese Unie. Barroso werd net na de verplichte afkoelingsperiode van 18 maanden aangesteld door de Amerikaanse zakenbank. Het ethisch comité onderzoekt op dit moment ook ex-commissaris Neelie Kroes. Zij zou haar directeurschap bij een bedrijf op de Bahama’s hebben verzwegen toen zij in 2009 opnieuw werd aangesteld als commissaris. (NRC)