EU: Barroso heeft gedragscode niet geschonden

Dat bepaalde het ethisch comité van de Europese Commissie. Aanleiding was Barroso’s aanstelling als adviseur van Goldman Sachs.

REUTERS/Pierre Albouy

Oud-voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso heeft geen ethische regels gebroken door een baan aan te nemen bij de Amerikaanse bank Goldman Sachs. Dat zegt het ethische comité van de Europese Commissie in een verklaring. Wel merkt het comité op dat het “niet slim” was om de baan aan te nemen.

Barroso werd eerder dit jaar aangesteld als adviseur bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Hij geeft daar advies over de Britse uittreding uit de Europese Unie. Zijn opvolger bij de Europese Commissie, voorzitter Jean-Claude Juncker, stelde in september een onderzoek in naar de benoeming.

Lees ook: Gesloten deuren zijn echt voorbij

Barroso’s positie bij Goldman Sachs zou vragen oproepen over zijn integriteit, vooral omdat Goldman Sachs wordt beschouwd als een van de veroorzakers van de financiële crisis.

Afkoelingsperiode

De Europese Commissie kent een ‘afkoelingsperiode’ van 18 maanden na het vertrek een commissielid. In deze periode moet een ex-lid de commissie informeren over nieuwe functies. Barroso werd net na de afkoelingsperiode aangenomen door Goldman Sachs.

Lees ook: Europese Commissie stelt onderzoek in naar Kroes

Het ethisch comité, een intern adviesorgaan van de Europese Commissie, onderzoekt op het moment ook de activiteiten van voormalig commissaris Neelie Kroes. Zij zou haar directeurschap bij een bedrijf op de Bahama’s hebben verzwegen toen zij in 2009 opnieuw werd aangesteld als commissaris.