Opinie

Een pc bedienen met blote handen

bespreekt de laatste ontwikkelingen in tech.

Microsoft Surface Studio

Het was de Ajax-Feyenoord van de techwereld. Vorige week presenteerden Apple én Microsoft nieuwe apparaten in twee ronkende presentaties. Beide bedrijven zinnen op andere omgangsvormen met de computer. Niet met muis en keyboard, maar met je blote handen.

De touchbar van Apple

De MacBook Pro krijgt een Touch Bar; een langwerpig aanraakscherm boven het toetsenbord, op de plek waar normaal gesproken de functietoetsen zitten. Afhankelijk van het programma dat je gebruikt verschijnen dynamische knoppen. Als je Photoshop opent zie je veelgebruikte commando’s voor Photoshop, als je video of audio bewerkt zie je een timeline en tijdens het chatten verschijnt een rijtje emoticons. Handig hoor. Heel Pro ook.

Waar Apple geen rekening mee hield is dat hele volksstammen blind typen. De MacBook Pro (vanaf 1999 euro) heeft geen gewone functietoetsen meer, ook de escape-toets ontbreekt. Dat maakt het lastiger om blindelings je weg te vinden op het toetsenbord. Het strookt niet met Apples wens om apparaten toegankelijk te maken voor slechtzienden. Dat, en het feit dat de MacBook Pro wel een koptelefoonaansluiting maar geen gewone USB-poort heeft, zorgde voor gemengde gevoelens. Daar kon zelfs de hypnotiserende stem van Apples hoofd vormgeving Jony Ive geen verandering in brengen.

De draaiknop van Microsoft

Microsoft pakte het anders aan. De makers van Windows en Office maken ook Surface-computers. Naast de tablet en de laptop is er nu de Surface Studio (2999 dollar, professioneel prijsje). Een pc met een 28 inch scherm dat je naar beneden vouwt om een tablet, maatje bijzettafel, te creëren. Dat werkblad bedien je met je vingers, een stylus en de nieuwe Surface Dial. De Dial is een draaiknop in de vorm van een hockeypuck waarmee je functies op het scherm verandert. Kleuren regelen, navigeren door een kaart… „je voelt je werk”, zemelt de Microsoft-reclame.

De Dial (100 dollar) lijkt sprekend op de draaiknop die muziekvriend Leo Blokhuis al jaren met zich meesjouwt om muziek te draaien. Blokhuis twittert blij: „Ik gebruik de Griffin Powermate. Klik aan. Klik uit. Klik-draai is scrollen. Draaien is volume. Meesterlijk ding.”
Blokhuis heeft gelijk. In een wereld vol vluchtige digitale bestanden is het prettig om iets vast te kunnen houden.

Bij Logitech snappen ze dat ook. Het bedrijf presenteerde deze week de Pop Home Switch (100 dollar), een schakelaar die lampen, verwarming en muziek in je smart home aanstuurt.
Knoppen die iedereen kon bedienen werden ontoegankelijke apps en nu worden de apps weer knoppen die iedereen kan bedienen. Dat, lieve mensen, noemen we vooruitgang.