Drie nieuwe zorginstellingen op ‘zwarte lijst’ IGZ

Een eerdere lijst die in juli werd gepubliceerd zorgde voor flink wat ophef onder zorginstellingen.

Een vestiging van Careyn, een van de zorginstellingen die onder intensief toezicht blijft staan.
Een vestiging van Careyn, een van de zorginstellingen die onder intensief toezicht blijft staan. Foto Jerry Lampen / ANP

Drie nieuwe zorginstellingen zijn op de lijst van zwakke verpleeghuizen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) geplaatst. Vijf van de elf zorginstellingen die op de eerdere “zwarte lijst” prijkten, blijven onder intensief toezicht staan. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid maandagavond.

In juli maakte staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) onder druk van de Tweede Kamer een lijst openbaar met 150 zorginstellingen die onder toezicht waren gesteld. Bij elf verpleeghuizen stonden de zaken er zo slecht voor dat het ministerie overwoog om direct in te grijpen.

Van de 150 instellingen die in juli werden genoemd, is bij 111 de situatie inmiddels zodanig verbeterd dat zij van de geactualiseerde lijst zijn afgehaald. Bij drie verpleeghuizen verslechterden de omstandigheden zo erg dat ze nu onder verscherpt toezicht zijn gesteld, terwijl ze dat drie maanden geleden nog niet stonden. Het betreft de kleine organisaties Avondrust uit Veenendaal, Cato uit Den Haag en Care Residence Zonnestraal uit Hilversum.

Vijf verpleeghuizen nog steeds op lijst

De vijf zorginstellingen die vorige keer op de lijst stonden en daar ook op blijven staan zijn Beweging 3.0, Humanitas, Laurens, Warande en Careyn. Bij drie van deze verpleeghuizen worden “verstrekkende maatregelen genomen om te zorgen dat medicijnen veilig worden verstrekt”, aldus Van Rijn. Careyn krijgt zelfs te maken met een interventieteam van de IGZ.

Ophef over eerdere lijst

De lijst die in juli openbaar werd gemaakt zorgde voor flink wat reuring onder de als “slecht” aangemerkte zorginstellingen. Instelling Laurens zegt dat de instelling nooit onder verscherpt toezicht stond, en dat de lijst van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gebaseerd was op rapporten van vorig najaar. Sindsdien zou er al veel verbeterd zijn.

Lees ook: Verpleeghuizen op zwarte lijst waren al verbeterd

Ook Zorggroep Florence en Zorggroep Groningen gaven aan dat de kritiek van het ministerie op het moment dat de lijst gepubliceerd werd al achterhaald was. Ook andere instellingen gaven boos aan dat het “intensief toezicht” waaronder zij volgens de lijst zouden staan nooit had plaatsgevonden of inmiddels was opgeheven.

Dreigen met juridische stappen

Meerdere verpleeghuizen dreigden met juridische stappen en met het niet langer delen van informatie met de IGZ. Van Rijn, de Inspectie en de brancheorganisaties van de verpleeghuizen gingen met elkaar om tafel zitten. Enkele zorgen werden weggenomen, maar de onvrede over de publicatie van de lijst leeft nog steeds in veel zorginstellingen. Veel zorgpersoneel ervaart druk en spanning door de negatieve media-aandacht.

De nieuwe lijst met zwakke verpleeghuizen zal minder beroering veroorzaken dan in juli, verwacht Humanitas-bestuurder Van Herk. Tegenover NRC verklaarde hij eerder:

“We weten hoe we ervoor staan en dat het verbetertraject tijd kost. Dat weet het personeel ook. Toen werden mensen verrast door naming and shaming. Deze keer zal het minder heftig zijn. Ik hoop dat we nu in Nederland gaan nadenken over hoe het dan wel moet in de ouderenzorg.”

Het ministerie kondigde maandagavond ook aan dat vanaf 2017 per locatie openbaar wordt hoe een verpleeghuis presteert. Informatie daarover verschijnt op kiesbeter.nl en zorgkaartnederland.nl.

    • Casper van der Veen