documentaire

De dokter onder vuur NPO 2, 20.55-22.00u.

Filmmaker Frans Bromet blijft uiterst productief. Kort na zijn documentaires Muziek op de vlucht en Stank voor dank is vandaag De dokter onder vuur te zien, waarin artsen vertellen over fouten die zij hebben gemaakt of die hen worden aangerekend. Sommigen zijn hiervoor voor de tuchtraad gedaagd.

Ook als de klachten onterecht zijn, is de impact op het leven van een dokter groot. En hoe voelt het als je een fout met grote gevolgen maakt? De artsen praten over de schaamte en onzekerheid, en het schuldgevoel dat nog lang blijft hangen.

Veel artsen zeggen dat er lang niet altijd gepraat wordt over fouten. Binnen de beroepsgroep is daar wel behoefte aan. De deelnemers aan deze documentaire willen wel praten. Een van de artsen daarover: „omdat je anders de patiënt en zijn familie de mogelijkheid ontneemt om het te begrijpen, om te verwerken wat er is gebeurd.”

Maar vooral omdat je pas echt van fouten kunt leren als je ze bespreekbaar maakt. Dan kunnen ziekenhuizen maatregelen treffen of verbeteringen doorvoeren. De documentaire hoopt daar aan bij te dragen.