documentaire

Best of enemies NPO 2, 22.55-0.25u.

In deze verkiezingsperiode is het bijna dagelijks vuurwerk op de Amerikaanse nieuwszenders. Gesprekken tussen aanhangers van Trump en Clinton lopen regelmatig uit de hand, zonder dat er veel ruimte is voor argumenten. De documentaire Best of enemies blikt terug op het begin van het vechtgesprek op de Amerikaanse tv: de reeks debatten tussen de conservatieve journalist William F. Buckley (1925 - 2008) en de progressieve schrijver Gore Vidal (1925 –2012).De zender ABC heeft het in 1968 moeilijk. Ze zoeken naar een nieuwe manier om aandacht te besteden aan de presidentsverkiezingen en besluiten om Buckley en Vidal met elkaar in gesprek te laten gaan om de presidentiële conventies te bespreken. Ze beginnen intellectueel, maar het worden uiteindelijk scheldpartijen („Ik mep je neer, verdomme”). De zender smult. Journalist Christopher Hitchens: „Het was niet nep. Ze hadden echt een hekel aan elkaar.” Regisseurs Robert Gordon en Morgan Neville, die een Oscar won voor de documentaire 20 Feet from Stardom, vertellen het verhaal van de debatten op een onderhoudende manier. Ook te zien op Netflix.