Bestuur FNV draagt Han Busker voor als nieuwe voorzitter

Busker moet Ton Heerts opvolgen, die in mei na vier jaar het voorzitterschap neerlegde.

Archieffoto uit 2011 van Han Busker.
Archieffoto uit 2011 van Han Busker. Foto Robert Vos / ANP

Het algemeen bestuur van de FNV heeft Han Busker maandag voorgedragen als kandidaat voor het voorzitterschap van de vakbond. Busker, oud-voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB), moet Ton Heerts opvolgen - die in mei na vier jaar voorzitterschap opstapte.

Busker is sinds 2012 lid van het dagelijks bestuur van FNV. Hij richt zich daarbij op zorg en pensioenen. Busker werkte in het verleden bij de gemeentepolitie van Amsterdam en Schiphol en was acht jaar voorzitter van de NPB. Sinds het vertrek van Heerts nemen de drie vicevoorzitters van het bestuur zijn taken waar.

Referenda

Komend halfjaar mogen leden van de FNV niet alleen een nieuwe voorzitter kiezen, maar ook een vers bestuur en ledenparlement. Meer dan 1 miljoen Nederlanders zijn aangesloten bij de vakbond. Mensen die zich willen kandideren als FNV-voorzitter kunnen zich tot en met woensdag melden.

Eerder liet vicevoorzitter van het bestuur Gijs van Dijk al weten Heerts te willen opvolgen. Twee andere bestuursleden, Ruud Kuin en Mariëtte Patijn, worden ook gezien als mogelijk kansrijke opvolgers - maar hebben zich niet kandidaat gesteld. De definitieve kandidatenlijst wordt begin december bekendgemaakt.