Kattenmuziek die ook voor mensen draaglijk is

De Amerikaanse componist en cellist David Teie heeft ‘Music for Cats” uitgebracht, een album speciaal voor de huiskat.

Voor veel mensen is de kat een extra gezinslid. „Waarom is er dan geen muziek speciaal voor de huiskat?”, vroeg David Teie zich af. Teie, componist en cellist bij het National Symphony Orchestra uit Washington DC, startte een onderzoek naar de muzikale behoeftes van de kat. Nu is zijn album met vijf nummers met kattenmuziek uit. „Het ziet ernaar uit dat Music for Cats het eerste album in de Top 40 wordt dat niet bestemd is voor de mens”, zei de componist onlangs tegen Time Magazine.

Draaglijk voor mensen

Teie maakte eerder al muziek voor kapucijnapen. Die werd getest door onderzoekers. De klanken hadden een kalmerend effect op de dieren, alleen werden de onderzoekers er gek van. Daarom besloot Teie aan zijn kattenmuziek een laag toe te voegen die het voor mensen draaglijk maakt – dus klinkt door de soundscape af en toe een flard cello- of harpmelodie. Door die vertrouwde klanken heen hoor je vervreemdende piepjes en kraakjes. Babykamerkitsch is het niet.

Door de geluiden die doen denken aan gespin, moet de kat denken dat er een kameraadje bij haar is. Ook hoor je een ritme als een hartenklop (een prooi?) Wie denkt dat het een grap is, heeft het mis. „Het idee is dat dit album een verrijking is voor katten en hen helpt te communiceren”, aldus Teie.