Aantal verkeersongevallen met auto stijgt sterk

Het aantal ongevallen met auto’s steeg afgelopen jaar met 8 procent ten opzichte van 2014. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars.

ANP/GINOPRESS

Het aantal ongevallen met auto’s is in 2015 met 8 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars die maandag bekend werden gemaakt. In 2014 was nog sprake van 462.000 ongevallen met de auto, maar dat cijfer nam vorig jaar toe tot meer dan een half miljoen.

De vereniging noemt smartphonegebruik als één van de oorzaken van de stijging. “Het gaat dan om het telefoneren en het gebruik van social media tijdens het rijden, al zijn daar geen harde cijfers over”, zegt algemeen directeur Richard Weurding in een persverklaring.

Weurding vindt dat er betere handhaving moet komen tegen ‘huftergedrag’. Een vertegenwoordiger van het Verbond van Verzekeraars licht toe dat ze daarmee niet alleen bumperkleven of klaxoneren bedoelen, maar ook “bewust onzorgvuldig gedrag”, zoals het gebruik van WhatsApp of Facebook in de auto.

Verder noemt hij het aantal ongelukken in 30-kilometerzones en de verouderde infrastructuur in sommige delen van Nederland als mogelijke oorzaken. In 2014 zakte het aantal auto-ongelukken juist. Er waren dat jaar 20.000 schadeclaims minder ten opzichte van het jaar daarvoor.

Stijging

Het totale aantal verkeersclaims nam ook toe. Het aantal aanrijdingen met auto’s, vrachtauto’s, bestelbusjes en leaseauto’s steeg met 6,5 procent van 790.000 in 2014 tot 841.000 in 2015. Het Verbond van Verzekeraars pleit voor een plan verkeersveiligheid. De vereniging pleit onder andere voor een grondig onderzoek naar smartphonegebruik in het verkeer. Weurding:

“Dit is een urgente zaak. We hebben ooit doelstellingen met elkaar geformuleerd en je ziet nu dat het daarmee de verkeerde kant op gaat. Dat zie je ook in het aantal verkeersdoden.”

Volgens de doelstellingen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu zouden er in 2020 maximaal 500 verkeersdoden mogen vallen. Ook zou het aantal ernstige verkeersgewonden moeten worden teruggedrongen tot 10.600 gevallen. In 2015 vielen er 621 doden in het verkeer, en in 2014 raakten er een recordaantal mensen zwaar gewond door verkeersongevallen: 20.700.

    • Len Maessen