Aangekondigde hinder op Amsterdam CS valt mee

Slechts enkele treinen reden maandagavond niet door een werkoverleg van NS-medewerkers.

Een NS-trein op het spoor.
Een NS-trein op het spoor. Foto Robin Utrecht / ANP

De aangekondigde werkonderbreking van machinisten en conducteurs op Amsterdam Centraal heeft tot minder overlast geleid dan werd gevreesd. Slechts enkele treinen reden niet als gevolg van het geplande werkoverleg.

Het spoorpersoneel gaf afgelopen week aan op maandag een “groot werkoverleg” te hebben op Amsterdam Centraal. Dat overleg zou gepaard gaan met een werkonderbreking. Uiteindelijk reden er tijdens het eerste uur van het overleg vijf treinen niet, waaronder treinen naar Lelystad, Hoofddorp en Enkhuizen. Ook tijdens het tweede uur reden er vijf treinen niet. Volgens een NS-woordvoerder viel het mee met het oponthoud, omdat de onderbreking niet door een vakbond was georganiseerd. Hierdoor was het vooraf moeilijker de mogelijke gevolgen in te schatten.

Het overleg was gepland tussen 17.00 en 19.00 uur en is inmiddels afgelopen. Zo’n honderd medewerkers waren bij het overleg aanwezig. De meesten waren buiten diensttijd.

Rondje om de kerk

Het protest wordt georganiseerd omdat het personeel het niet eens is met de plannen voor de nieuwe dienstregeling, die op 11 december ingaat. De variatie in het aantal diensten zou volgens de nieuwe plannen worden beperkt. Machinisten en conducteurs willen niet telkens dezelfde routes rijden, ook wel bekend als het ‘rondje om de kerk’.

In september protesteerde het spoorpersoneel ook al. Toen weigerde een deel van de conducteurs een dag lang kaartjes te controleren. Dat was een reactie op het besluit van de NS om een hoofdconducteur minder op de dubbeldekstrein type DDZ6 in te zetten. Dat zou betekenen dat er slechts één hoofdconducteur meerijdt.

Lees ook over een eerdere actie: Deel conducteurs controleert maandag geen kaartjes