Zeshonderdduizend kinderen sterven jaarlijks door luchtvervuiling

Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, slaat alarm: Meer kinderen sterven als gevolg van luchtvervuiling dan aan malaria en HIV/AIDS samen.

Kind speelt buiten op sterk vervuilde weg in Bangladesh. Foto: AFP/STR.

Jaarlijks sterven er wereldwijd zeshonderdduizend kinderen onder de vijf jaar door de gevolgen van luchtvervuiling. Uit een rapport van Unicef, dat maandag werd gepubliceerd, blijkt dat vervuilde lucht daarmee dodelijker is dan malaria en HIV/AIDS samen.

Een op de zeven kinderen in de wereld loopt door giftige gassen in de lucht die ze inademen een verhoogd gezondheidsrisico als het gaat om langdurende infecties aan de luchtwegen, hersenfunctie en het immuunsysteem. Ook blijkt dat veel miskramen het gevolg zijn van giftige stoffen in de lucht. In het rapport staat bovendien dat er momenteel twee miljard kinderen in extreem vervuilde gebieden leven. Het gaat hier om 620 miljoen kinderen in Zuid-Azië, gevolgd door 520 miljoen in Afrika en 450 miljoen kinderen in de regio rond de Pacifische Oceaan.

Het gaat niet alleen om giftige buitenlucht. Het rapport meldt dat er ook sprake is van luchtvervuiling binnenshuis. Vooral gezinnen met een laag inkomen op het platteland maken in huis veel gebruik van kolen en hout om warm te blijven of om te kunnen koken.

Lees ook Kind heeft het zwaar in de stad

Klimaatconferentie

Over een week vindt de klimaatconferentie COP22 in Marrakesh in Marokko plaats. Met het rapport roept Unicef wereldleiders op direct actie te ondernemen om de luchtvervuiling wereldwijd fors terug te dringen. In het rapport staat vermeld dat 92 procent van alle landen op de wereld niet voldoet aan de gestelde richtlijnen voor luchtkwaliteit door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Unicef draagt een aantal oplossingen aan voor het probleem. Allereerst pleit de organisatie voor een drastische vermindering van uitstootgassen. Landen moeten massaal beginnen met investeren in duurzame alternatieven. Verder moet toegang tot gezondheidszorg voor kinderen worden verbeterd en moeten kinderen minder direct worden blootgesteld aan de gevaren van vervuiling. Tenslotte moet luchtkwaliteit beter en strenger worden gecontroleerd in vergelijking met nu.