Opinie

Gespreksstof: Wat wij met het abonnementsgeld van de lezers doen

Marja Pruis (De Groene)
Marja Pruis (De Groene) Foto Iris van der Valk

Samen met tweeduizend lezers hebben we zaterdagavond, in De Doelen in Rotterdam, de zevende Nacht van de NRC gevierd.

Onze collega van De Groene Amsterdammer Marja Pruis werd tijdens die Nacht onderscheiden met de Heldringprijs, de prijs voor de beste columnist van Nederland. De prijs is genoemd naar de legendarische J.L. Heldring, gewezen hoofdredacteur van NRC Handelsblad en gewaardeerd columnist van onze krant.

Tijdens de Nacht werd het journalistiek jaarverslag van 2016 gepresenteerd. Elk jaar proberen we in dat jaarverslag verantwoording af te leggen over wat we met het abonnementsgeld van de lezer hebben gedaan.

Dit jaar vroegen we aan de achttien redactiechefs om één bijzondere productie aan te duiden. Het werd een prachtige mix van journalistieke juweeltjes: van een gedetailleerde inkijk in het familiebedrijf Blokker, over een wel erg bijzonder portret van Mark Rutte tot de lancering van een nieuw magazine.

Een bijzonder verhaal is dat van en over onze lezersdesk, een nieuw in het leven geroepen redactieploeg, die bijvoorbeeld ook elke week met mij over de onderwerpen van deze Gespreksstof overlegt. “Wij willen u beter bereiken, beter met u communiceren en beter naar u luisteren”, aldus de collega’s van die desk.

Naar goede gewoonte biedt het jaarverslag ook ruimte aan onze ombudsman Sjoerd de Jong. Toen ik in de zomer van 2010 hoofdredacteur werd van NRC betrof een van mijn allereerste besluiten de benoeming van een onafhankelijke ombudsman.

Wekelijks houdt Sjoerd de redactie een spiegel voor. Hij doet dat, zoals hij in dit jaarverslag schrijft, in nauwe samenwerking met u, de lezer, die wijst op fouten en vergissingen, op zwakke plekken in de berichtgeving of op blinde vlekken van de redactie.

Ik kan u enkel uitnodigen om meer dan ooit te reageren op onze kranten en site. Want goede journalistiek komt tot stand in dialoog.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.