Voormalig leider El Salvador Saca opgepakt

De ex-president (2004-2009) zit vast op verdenking van misbruik van overheidsgeld.

De voormalig president van El Salvador Anotiono Saca.
De voormalig president van El Salvador Anotiono Saca. Foto Jim Watson/ AFP

De politie in El Salvador heeft zaterdag voormalig president Antonio Saca gearresteerd. Hij wordt verdacht van misbruik van overheidsgeld, zo meldt persbureau Reuters. Saca leidde het Centraal-Amerikaanse land tussen 2004 en 2009.

Saca werd in hoofdstad San Salvador opgepakt op de bruiloft van één van zijn zoons. Afgelopen maart gaf het hooggerechtshof in het land al opdracht voor de arrestatie van de ex-president en zijn vrouw. Saca wordt verdacht van het achterover drukken van vijf miljoen dollar (4,5 miljoen euro) aan overheidsgeld. De voormalig leider kreeg dat bedrag aan het eind van zijn ambtstermijn ineens bijgeschreven op zijn bankrekening en kon niet verklaren waar het geld vandaan kwam.

Saca werd al in 2009 geroyeerd als lid van zijn eigen partij, de Nationalistische Republikeinse Alliantie (Arena). Ook werden eerder al zijn banktegoeden bevroren. Tegelijkertijd met de arrestatie van Saca zijn nog zes andere hoge functionarissen opgepakt, waaronder de minister van Communicatie in de regering van de ex-president.

Eerder al president opgepakt

Saca is niet de eerste voormalig leider die verdacht wordt van corruptie. Tegen Mauricio Funes, president tussen 2009 en 2014, werd in februari een onderzoek ingesteld omdat hij geen verklaring had voor de 700.000 dollar die aan het eind van zijn ambtstermijn op zijn privérekening werd bijgeschreven. Hij kreeg politiek asiel in Nicaragua.

Ook de inmiddels overleden ex-president Francisco Flores wordt van corruptie verdacht. Hij overleed echter aan het begin van dit jaar, nog voor hij berecht kon worden.