Vergeet niet je skateboard mee naar school te nemen

school

Skaten vraagt om creativiteit en doorzettingsvermogen. Een gymnasium in Malmö gebruikt skateboarden om het hele onderwijs te verbeteren.

Foto’s Getty Images

Elke dag skateboarden tijdens schooltijd. Voor veel scholieren een droom, in Malmö een realiteit. Het Zweedse Bryggeriets Gymnasium is de eerste middelbare school ter wereld waar skateboarden een centrale plek heeft in het onderwijs. Het grote skateboardtijdschrift Kingpin publiceerde een uitgebreid interview met de conrector over hoe zijn school dat precies doet.

Naast de reguliere vakken als wiskunde en geschiedenis, hebben alle leerlingen twee middagen in de week skateboardles. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van Bryggeriets’ eigen skateboardpark, achter het schoolgebouw.

Let op: Het gaat hier niet om een sportopleiding waar jongeren worden opgeleid tot professionele skateboarders. De school werkt in alles volgens de ‘skateboardfilosofie’; tijdens de lessen ligt de nadruk op het ontwikkelen van „de creatieve energie en het natuurlijk doorzettingsvermogen die inherent zijn aan het skateboarden”.

De onderwijsmethode wordt gezien als een alternatief voor het klassikaal onderwijs: de nadruk ligt op zelfwerkzaamheid.

Conrector en skateboard-docent John Dahlquist legt in het interview uit: „Volgens traditioneel onderwijs maak je een toets en word je daarop beoordeeld, voordat je weer aan een nieuw onderdeel begint. Het nieuwe aan onze methode is dat je leert kijken naar wat je verkeerd hebt gedaan of wat je kunt verbeteren om het dan helemaal opnieuw te doen.”

Net als bij het skateboarden, vindt Dahlquist. Skaters gaan net zo lang door met vallen en fouten maken tot ze een truc perfect onder de knie hebben. De volgende stap is bijvoorbeeld steeds vaker een ollie (sprong op een skateboard) maken, of bij een ollie landen op een trapleuning.

Door de belevingswereld van jongeren te integreren in het onderwijs, slaagt de Zweedse school er in precies deze groep aan te spreken die wat extra hulp nodig heeft om zelfstandig te kunnen leren. Er zijn ook meisjes die skateboarden, maar het zijn vooral jongens. Dit is terug te zien in de jongens-meisjesverdeling van de school. Van de 150 leerlingen op het Bryggeriets gymnasium bestaat de meerderheid uit jongens.