turkije

Ambtenaren ontslagen

De Turkse autoriteiten hebben meer dan tienduizend Turkse ambtenaren ontslagen vanwege hun vermeende banden met de beweging van geestelijk leider Fethullah Gülen. Hij wordt door president Erdogan gezien als het brein achter de mislukte staatsgreep in Turkije deze zomer. Duizenden wetenschappers, leraren en medewerkers in de gezondheidszorg zijn op straat komen te staan, meldt Reuters. Daarnaast zijn er vijftien mediabedrijven op last van de regering gesloten. Bijna alle media zijn gevestigd in het zuidoosten van Turkije, waar een groot deel van de bevolking van Koerdische afkomst is. Sinds de mislukte coup pakt president Erdogan vermeende aanhangers van Gülen met harde hand aan. Zo’n 70.000 mensen zijn in aanraking gekomen met justitie, 37.000 mensen zijn gearresteerd. (NRC)

    • Michel Kerres